Συμφώνησαν ότι…διαφωνούν οι Τσακαλώτος – Στουρνάρας

Διαφωνίες, διάσταση απόψεων αλλά και μπόλικο χιούμορ από τον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, είδαν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση του ΙΟΒΕ.

“Μου είπαν να μην πω τίποτα για τον Στουρνάρα μέχρι να φύγουν οι δημοσιογράφοι” είπε αστειευόμενος ο υπουργός Οικονομικών στην αρχή της ομιλίας του, ενώ την πρώτη αντιπαράθεση προκάλεσε η θέση του Ε. Τσακαλώτου ότι πρέπει να εξεταστεί ο ιδιαίτερος ρόλος που θα μπορούσαν να παίξουν οι μη συστημικές τράπεζες, δηλαδή οι συνεταιριστικές και αναπτυξιακές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι μη συστημικές τράπεζες στην ανάπτυξη της χώρας, ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι δεν δόθηκε στο παρελθόν η προσοχή που θα έπρεπε, ενώ έκανε και αναφορά στον ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών και της αναπτυξιακής τράπεζας, άποψη με την οποία δεν ταυτίστηκε ο κ. Στουρνάρας.

“Διαφωνώ με τις συνεταιριστικές τράπεζες, απέτυχαν στην Ελλάδα” ήταν η απάντηση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ μια δεύτερη αντιπαράθεση πυροδότησε η θέση του Γ. Στουρνάρα για την ανάγκη αύξησης των αποταμιεύσεων.

“Θα τρίζουν τα κόκαλα των καθηγητών σου, όσων δεν είναι πια στη ζωή”, του απάντησε χαριτολογώντας ο υπουργός Οικονομικών που επέμεινε ότι η αποταμίευση είναι αποτέλεσμα πρώτιστα επενδύσεων.

“Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών στο ΑΕΠ είναι αρνητικό”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρα και συμπλήρωσε πως «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ»

Για την προσέλκυση επενδύσεων, υπογράμμισε, πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική δεν θα διολισθήσει εκ νέου, παρασυρόμενη από πελατειακές πρακτικές και εναγκαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από το κράτος.

Όπως ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας, οι ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν από το 22% του ΑΕΠ το 2007 σε 8% του ΑΕΠ το 2017. Εάν αφαιρέσουμε τις αποσβέσεις, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων, παραμένουν αρνητικές από το 2009. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2017, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων ανέρχονταν σε περίπου μείον 4,3 δισ. ευρώ ή μείον 2,4% του ονομαστικού ΑΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ