Θετική η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων για τα NPEs, σύμφωνα με τη Moody’s

H Moody’s ανακοίνωσε ότι με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία για την επίδραση από την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων IFRS9 που δημοσίευσαν οι ελληνικές τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση των προβλέψεων κατά μέσο όρο 10%, αυξάνοντας την κάλυψη για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) περίπου στο 55% από 50% το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι αυτό θα βοηθήσει τον κλάδο να μειώσει το μεγάλο απόθεμα NPEs (γύρω στα 95 δισ. ευρώ) ως 40% κατά την περίοδο 2017-9, καλύπτοντας έτσι τη δέσμευση στον SSM. Υψηλότερες προβλέψεις σημαίνουν μεγαλύτερη δυνατότητα να πωληθούν NPEs στη δευτερογενή αγορά χωρίς ουσιώδεις απώλειες και θα διευκολύνουν δυνητικές διαγραφές NPEs σε υψηλά μοχλευμένους και μη βιώσιμους δανεισμένους.

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τη Moody’s, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν εκτελεστικό ρίσκο στη μείωση των NPEs τους εν τω μέσω ενός ακόμη δυσχερούς αλλά βελτιούμενου λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και επειδή το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των NPEs θα πρέπει να γίνει αυτό το έτος και το επόμενο, σύμφωνα με τη δέσμευση της ΕΚΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ