Μιχάλης Σάλλας: “Η Τράπεζα της Ελλάδος έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο”

Για υπερβάλλοντα ζήλο από μεριά ΤτΕ μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής ο ιδρυτής και πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, ενώ τόνισε πως η ΤτΕ έσπευσε να ποινικοποιήσει τη διαδικασία πριν παρουσιαστούν αντεπιχειρήματα.

“To πόρισμα, όπως παρουσιάστηκε στον Τύπο, δημιούργησε μια πολύ αρνητική εικόνα για την Τράπεζα Πειραιώς και για τα στελέχη της. Διαβάζοντας, όμως, οποιοσδήποτε αναγνώστης τα κείμενα του ελέγχου, εύκολα διαπιστώνει ότι οι συναλλαγές που αναφέρονται δεν ήταν ζημιογόνες για την Πειραιώς” είπε ο Μ. Σάλλας και διαχωρίζει τη θέση του από τις συναλλαγές πώλησης ακινήτων από τις οποίες ενδέχεται να ζημιώθηκε η τράπεζα, καθώς συνέβησαν μετά την αποχώρησή του.

Για τα ναυτιλιακά δάνεια που, όπως υποστηρίζει η ΤτΕ, πωλήθηκαν σε χαμηλή τιμή, ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς επισημαίνει ότι “δεν είχαν χορηγηθεί από την τράπεζα, αλλά είχαν περιέλθει σε αυτήν με τις συγχωνεύσεις των κυπριακών τραπεζών, ενώ ήταν ‘κόκκινα'”.

“Η αξία της πώλησης των συγκεκριμένων δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς ήταν όχι απλώς μεγαλύτερη από την αξία στην οποία αποκτήθηκαν αλλά πολλαπλάσια. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τιμές στις οποίες απόκτησε η Τράπεζα Πειραιώς το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είχαν προσδιοριστεί από τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς με τη συμμετοχή και της ΤτΕ. Επομένως, οι εποπτικές αρχές γνώριζαν ότι το προβληματικό χαρτοφυλάκιο που πώλησε η Τράπεζα Πειραιώς το απέκτησε σε πολύ χαμηλότερες αξίες. Πώς, λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί «οικονομικά δυσμενής» μια τέτοια συναλλαγή από την οποία η Τράπεζα Πειραιώς κέρδισε σημαντικά ποσά;”, αναρωτήθηκε ο Μ. Σάλλας.

Σχετικά με τη διαδικασία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, επανέλαβε τη θέση του για “καθαρή έξοδο”, δεδομένου το ότι “θα μπορέσει να υπάρξει ένα ‘μαξιλάρι’ ασφαλείας της τάξης των 15-20 δισ. ευρώ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ