Και δεύτερο εργοστάσιο στις ΗΠΑ θέλει να ανοίξει ο Mega Yeeros, επενδύσεις και σχολή Ζυθοποιίας από την ΕΖΑ

Στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπου τιμήθηκαν μη εισηγμένες Ελληνικές εταιρείες για τις επιδόσεις τους κατά την διάρκεια της κρίσης, ο αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mega Yeeros Νικόλαος Λούστας ανέπτυξε τα πλάνα της εταιρείας για το μέλλον, ενώ κατέγραψε και την μέχρι τώρα πορεία της εταιρείας τόσο στην Ελλάδα όσο και τις κινήσεις που έχουν γίνει στο εξωτερικό. “Το όνειρο μου δεν είναι τα 35 εκατ. ευρώ τζίρο που κανουμε τώρα, να γίνουν 70 και 100. Όνειρό μου είναι να κάνουμε 250 εκατ. ευρώ τζίρο. Και δεν είμαι υπερβολικός”, δήλωσε ο Ν. Λούστας, ο οποίος επίσης αποκάλυψε πως το 2014 η εταιρεία του είχε βρεθεί μια ανάσα πριν την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ το 2015 στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου. “Ο Θεός μας φύλαξε” σχολίασε ο Ν. Λούστας για να προσθέσει πως η εταιρεία “προς το παρόν δεν έχει ανάγκη κεφαλαίων”. 

Ο Ν. Λούστας περιέγραψε επίσης την αμερικανική εμπειρία της εταιρείας και όλες τις διαφορές που συνάντησε το άνοιγμα του εργοστασίου το 2014 στο Νιού Τζέρσεϊ σε σχέση με την Ελληνική επένδυση στον Ασπρόπυργο. “Αν μας δοθεί η ευκαιρία το τρίτο εργοστάσιο της εταιρείας θα το ανοίξουμε και πάλι στις ΗΠΑ” δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Mega Yeeros, αφού “εκεί σέβονται τις επενδύσεις και τις προστατεύουν”. 

Αντίθετα με την Mega Yeeros, οι επενδύσεις από την μεριά της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ), είναι σε αρκετά πιο προχωρημένο στάδιο, καθώς όπως έιπε και ο επικεφαλής της εταιρείας Αθ. Συριανός, η ΕΖΑ σχεδιάζει επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας γραμμής εμφιάλωσης. Ταυτοχρονα ζήτησε από την πολιτεία να έρθει σε διάλογο με τη βιομηχανία προκειμένου να καθετοποιηθεί η εκπαίδευση και να προσανατολιστούν κάποια τμήματα της στις ανάγκες που έχουν οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις για εξειδικευμένο προσωπικό. 

Σε αυτά τα πλαίσια τόνισε πως η ΕΖΑ είναι πρόθυμη να ιδρύσει σχολή Ζυθοποιίας σε συνεργασία με το υπουργείο, προκειμένου να μπει ένα τέλος στο “δαίμονα της ιδιωτικής εκπαίδευσης” στην χώρα. Η ΕΖΑ το 2017 είχε τζίρο 31 εκατ. ευρώ, ενώ τελευταία έλαβε ομολογιακό δάνειο 3,5 εκατ ευρώ, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε συνομιλίες με τράπεζες για την χρηματοδότηση των νέων της μηχανημάτων. 

dav
dav

Ο Άγης Πιστιόλας, ο οποίος τιμήθηκε και για την πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, τόνισε πως η Agrino έχει ως βασικό της στόχο την αύξηση της εξαγωγικής της δραστηριότητας από το 15% που είναι σήμερα στο 50%. Η Agrino έχει σήμερα τζίρο 28-30 εκατ. ευρώ και EBITDA 2 εκατ. ευρώ, ενώ κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά στην κατηγορία του ρυζιού και την 2η στα όσπρια. 

Την επιτυχημένη της παρουσία στις αγορές του εξωτερικού παρουσίασε η Trikalinos Αυγοτάραχο, οι πωλήσεις της οποίας κατά 50% προέρχονται έξω από τα Ελληνικά σύνορα, με τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ και εξαγωγές σε 30 χώρες. 

Ο Γιώργος Γρηγοριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας BareSquare που ειδικεύεται σε ανάλυση δεδομένων και δημιουργίας λογισμικού για ανάλυση δεδομένων dig data, τόνισε την ανάγκη να προωθηθεί η ελληνική πλευρά της τεχνολογίας, ενώ εξήγησε πως έφτασε η BareSquare να έχει το 100% των υπηρεσιών της στο εξωτερικό, ενώ μίλησε και για τον ανταγωνισμό της με τις εταιρείες μεγαθήρια που υπάρχουν έξω από τα σύνορα. “Ο τρόπος που μετράμε τις δυνάμεις μας είναι απέναντι στους παγκόσμιους ανταγωνιστές μας” τόνισε ο Γ. Γρηγοριάδης. 

Ο Νίκος Κουτσιανάς ιδρυτής και πρόεδρος της Apivita έκανε μια αναδρομή στις συνθήκες που οδήγησαν στην ίδρυση της εταιρείας και τη φιλοσοφία της από το 1979 μέχρι και σήμερα, ενώ παρουσίασε τις σκέψεις της εταιρείας για το αύριο.

Στην εκδήλωση επίσης τιμήθηκαν η εταιρεία Vyra.com, που έχει αναπτύξει ηλεκτρονική πλατφόρμα ναύλωσης σκαφών και η Coco-Mat, χωρίς όμως να γίνει παρουσίαση των εταιρειών από κάποιο εκπρόσωπο τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ