Τα Τρίκαλα είναι η πρώτη 5G πόλη της Ελλάδας

Υπογράφτηκε στο δημαρχείο Τρικάλων η προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στο δήμο, τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και την e-trikala ΑΕ, μια συμφωνία που κάνει την πόλη των Τρικάλων την πρώτη Ελληνική πόλη στην οποία θα υπάρχει τεχνολογία 5G.

Παράλληλα στα πλαίσια του “Σχεδίου Ασκληπιός” ο δήμος Τρικάλων προετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα smart farmimg για τα φαρμακευτικά φυτά της περιοχής και την πρωτογενή παραγωγή. 

Σύμφωνα με την σημερινή συμφωνία τα Τρίκαλα μετατρέπονται σε μια πρότυπη 5G-ready πόλη στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος δωρεάν εγκατάστασης δικτύου 5G στην πόλη. Οι πολίτες θα ωφεληθούν από λύσεις που αφορούν έξυπνη στάθμευση, έξυπνο φωτισμό, συλλογή και ανάλυση δεδομένων, ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία για πολίτες και επιχειρήσεις. Όλες οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε χρονικό ορίζοντα 4 μηνών. 

Ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε πως «αν το ίντερνετ των αντικειμένων είναι τα οχήματα για το μέλλον, η τεχνολογία 5G είναι οι λεωφόροι από τις οποίες θα περάσουν αυτά τα οχήματα».

 Ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, από την πλευρά του, επισήμανε ότι αυτή η τεχνολογία “αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας και βεβαίως τον τρόπο που επικοινωνούμε”. ο Β. Μαγκλάρας ενημερώθηκε επίσης για το πρόγραμμα smartfarmimg του δήμου, σύμφωνα με το οποίο ένα κεντρικό σύστημα ελέγχει τα δεδομένα από τις καλλιέργειες και σε συνδυασμό με τα μετεωρολογικά στοιχεία “αποφασίζει” για τις εργασίες που θα πρέπει να γίνουν στα αγροκτήματα. Ταυτόχρονα μέσω ειδικών εφαρμογών ο αγρότης ενημερώνεται για τις προβλεπόμενες από το σύστημα κινήσεις και μπορεί να παρέμβει όπου κρίνει απαραίτητο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ