Τίτλοι τέλους για το Toys R’ Us, κλείνουν 885 καταστήματα, στο δρόμο 33.000 εργαζόμενοι

Ένα από τα πιο γνωστά και εμβληματικά καταστήματα παιχνιδιών στον κόσμο, τελικά δεν άντεξε την αναμέτρηση με την εξέλιξη και όπως όλα δείχνουν σε λίγο καιρό θα βάλει λουκέτο στα 885 καταστήματα του στις ΗΠΑ, με το μέλλον των 33.000 εργαζόμενων να είναι παραπάνω από αβέβαιο. 

Οι περιπέτειες για το Toys R’ Us ξεκίνησαν με την χρεωκοπία του πριν μερικούς μήνες αφού από την μία η ευκολία και η ποικιλία έσπρωξαν μεγάλο όγκο πελατών του στην Amazon, ενώ και η εξέλιξη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών απομάκρυνε τους παραδοσιακούς του πελάτες από το κλασσικό παιχνίδι που αποτελούσε και τον πυρήνα των πωλήσεων του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να συγκεντρώσει χρέη άνω των 6 δισ. δολαρίων τα οποία οδήγησαν την αλυσίδα στα πρόθυρα χρεωκοπίας.

Από τότε οι πιστωτές του ενεργοποίησαν ένα μοντέλο που ήθελε μέσα από περικοπές σε καταστήματα και προσωπικό να σώσουν το Toys R’ Us και να προσπαθήσουν να το αναστήσουν. Όμως πρόσφατα πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν όλα τα καταστήματα, αφού η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης θα αποφέρει πιο πολλά από το να μείνει ανοιχτό και να προσπαθήσει για την επιβίωση του. 

Το λουκέτο στα Toys R’ Us πέρα από την προφανή επίπτωση που θα έχει στους εργαζόμενους, προκαλεί και προβλήματα σε πολλούς μεγάλους προμηθευτές του, που μέσα από αυτό είχαν ένα μεγάλο σημείο πώλησης των παραδοσιακών παιχνιδιών τους. Εταιρείες όπως η Mattel, η Hasbro ακόμα και η Lego, χάνουν ένα πολύ μεγάλο συνεργάτη, ο οποίος παρά τα προβλήματα του αποτελούσε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι των πωλήσεων τους.

Είναι ενδεικτικό πως η Mattel και Hasbro στήριζαν πάνω από το 10% των πωλήσεων τους στην συγκεκριμένη αλυσίδα σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2016, ενώ από την στιγμή που τα νέα για το ενδεχόμενο λουκέτο κυκλοφόρησαν στην αγορά, Mattel και Hasbro είδαν τις μετοχές τους να χάνουν 12% και 6% αντίστοιχα. 

Αυτοί όμως που αναμένεται να δεχτούν το πιο δυνατό χτύπημα και να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι οι μικρότεροι κατασκευαστές παιχνιδιών, για τους οποίους το Toys R’ Us αποτελούσε σχεδόν τον αποκλειστικό διανομέα των προϊόντων τους. 

Εκτός από την παρουσία στην Αμερικανική αγορά, η Toys R’ Us είχε καταστήματα και σε άλλα σημεία του κόσμου, με τα 75 εναπομείναντα καταστήματα στη Βρετανία να αναμένεται να κλείσουν μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, κάτι που θα οδηγήσει σε απώλεια 3.000 θέσεων εργασίας. Αντίστοιχη εξέλιξη αναμένεται και στα καταστήματα σε Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Αυστραλία και Καναδά, ενώ αβέβαιο είναι το μέλλον της αλυσίδας στην Ασία. 

Η Toys R’ Us αντιπροσώπευε το 15%-20% των συνολικών πωλήσεων παιχνιδιών στις ΗΠΑ για 2017

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ