Απειλεί ο Τραμπ: Δασμοί και στα αυτοκίνητα!

Ήταν να μην πάρει φόρα ο Ντόναλντ Τραμπ. Μετά από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, σκέφτεται να επιβάλει εμπορικούς περιορισμούς και στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, ίσως γιατί είναι κι αυτά κατασκευασμένα από χάλυβα.

Το τελευταίο προέκυψε ως απειλή των ΗΠΑ προς την Ευρώπη, αν Κομισιόν και Βερολίνο αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αντίμετρα.

Η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι «θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ελεύθερη οικονομία» και τόνισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν κατανοεί την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας οικονομίας και απειλεί την ευημερία, την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Η επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αποτελεί μεγάλο πρόβλημα καθώς αυτές φτάνουν τα 5 εκατ. τόνους χάλυβα το χρόνο, επί συνόλου 35 εκατ. τόνων που εισάγουν οι ΗΠΑ. Είναι πάντως προφανές πως η απειλή του Αμερικανού πρόεδρου για τα οχήματα, στρέφεται κυρίως εναντίον της Γερμανίας, καθώς οι εξαγωγές της τελευταίας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού είναι σημαντικές, και σε απόλυτα νούμερα αλλά και σε οικονομικά μεγέθη.

Ο Μπερνάρντ Μάτες, επικεφαλής της Ενωσης Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών VDA, δήλωσε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα HandelsbIatt, ότι πρέπει να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος με κάθε κόστος, ενώ υπενθύμισε με νόημα πως οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες απασχολούν 36.500 υπαλλήλους στις ΗΠΑ και άλλους 80.000 στις βιομηχανίες ανταλλακτικών γερμανικών αυτοκινήτων.

Στο aftermath της επιβολής δασμών, μελέτη του Bloomberg υποστηρίζει πως η απόφαση Τραμπ θα «μικρύνει» το Παγκόσμιο εμπόριο κατά 3,7% μέχρι το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ