Τίτλοι τέλους για το MEGA!

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στην σημερινή του συνεδρίαση, “έριξε” τίτλους τέλους στο MEGA, απορρίπτοντας το επιχείρημα πως το MEGA είναι θεματικό κανάλι. Έντονες οι αντιδράσεις των εργαζομένων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΣΡ “Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αναγνωρίζει ότι ο τηλεοπτικός σταθμός με το διακριτικό τίτλο “MEGA CHANNEL” εμπίπτει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του Ν. 4496/2017 και υποχρεώνει τη λειτουργούσα αυτόν εταιρεία με την επωνυμία “ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ” να τερματίσει τη λειτουργία του, σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης. 

Με πλειοψηφία 6-3 η απόφαση 

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς τρία μέλη του οργάνου είχαν διαφορετική άποψη. 

“Ο τηλεοπτικός σταθμός με το διακριτικό τίτλο «MEGA CHANNEL» λειτούργησε επί πολλά έτη με βάση σχετικές διοικητικές πράξεις ως ενημερωτικός σταθμός εθνικής εμβέλειας, δεν έλαβε δε μέρος στη διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα, που άρχισε με την προκήρυξη 1/2017 του ΕΣΕ (δημοσιευθείσα την 27-11-2017). Ο σταθμός αυτός δεν είχε υποβάλλει δήλωση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματός του, είναι δε κοινώς γνωστό (πανελλήνιο πασίδηλο) ότι από το μήνα Σεπτέμβριο του 2016 διέκοψε τη μετάδοση ειδήσεων και ενημερωτικών προγραμμάτων” αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης, προσθέτοντας ότι τα μέλη του ΕΣΡ, κατά πλειοψηφία θεωρούν ότι πρέπει “να αποφασιστεί ο τερματισμός της λειτουργίας του”.

 
Από εδώ και στο εξής πρέπει να αναμένεται η εντολή του ΕΣΡ προς την Digea να “ρίξει” το σήμα του σταθμού, αφού το Συμβούλιο δεν δέχτηκε τα επιχειρήματα των συνηγόρων του Mega πως από τον Οκτώβριο του 2016 μεταδίδει μόνο ψυχαγωγικό πρόγραμμα, άρα θα πρέπει να λογιστεί ως θεματικό κανάλι, κάτι που θα του εξασφάλιζε την εκπομπή μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις θεματικές άδειες. 
 
Πότε κλείνει το MEGA
 
Σύμφωνα με την τυπική διαδικασία, το ΕΣΡ θα πρέπει να αναρτήσει ηλεκτρονικά στην Διαύγεια την απόφαση του και να την αποστείλει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία με τη σειρά της θα ενημερώσει την Digea για να σταματήσει την εκπομπή του σήματος του καναλιού.
 
Ο μόνο τρόπος να αποτραπεί η διαδικασία, είναι με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από την μεριά των ιδιοκτητών του καναλιού κατά της απόφασης του ΕΣΡ με παράλληλη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό θα μπορούσε να “κερδίσει” χρόνο για το κανάλι, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της απόφασης από το ΣτΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ