Δεν εξαιρούν την Ευρώπη οι ΗΠΑ και ”σκληραίνουν” τον πόλεμο του χάλυβα

Το αίτημα της Ευρώπης να εξαιρεθεί από το μέτρο της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ουάσιγκτον, δεν ικανοποιήθηκε, όπως έγινε γνωστό από την επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ.

«Δεν θα μας δόθηκαν άμεσες σαφείς απαντήσεις σχετικά με τη διαδικασία προκειμένου να εξαιρεθούμε και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα» επισήμανε η Μάλμστρομ σε ένα μήνυμα που ανέβασε στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Είμαστε ένας στενός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και υπό αυτήν την ιδιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξαιρεθεί από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε η Ευρωπαία επίτροπος.

Τι θα φέρει η επόμενη ημέρα όμως;

Η Σεσίλια Μάλμστρομ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μέσα σε 3 μήνες.

«Επιθυμούμε τον διάλογο μέχρι τέλους, αλλά εάν ο διάλογος δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι αφελής, πρέπει να δώσει απαντήσεις, επαρκείς και αντίστοιχες απαντήσεις. Αλλά ποιος μπορεί να εξασφαλίσει ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα βλάψουμε τον εαυτό μας;», σχολίασε ο Ζαν Μπατίστ Λεμουάν, ειδικός γραμματέας του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία, δια στόματος της υπουργού Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις, μιλά για πράξεις των ΗΠΑ που θέτουν σε κίνδυνο την τάξη της ελεύθερης οικονομίας και προειδοποιεί πως θα έχει κόστος σε θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.

«όσο η Ευρώπη, όσο κι άλλοι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου, δεν θα πρέπει να επιτρέψουν την μεταξύ τους, διαίρεση.» δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας.

Σημαντική παράμετρος είναι και πως η κίνηση του Αμερικανού προέδρου ενδεχομένως να γυρίσει μπούμερανγκ, γιατί η βιομηχανία εντός ΗΠΑ δεν είναι βέβαιο πως θα μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές .

Αντιδράσεις και από τη Νότιο Κορέα

«Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα πιθανά μέσα για να αντιδράσει στα μέτρα των ΗΠΑ για τους δασμούς στα μέταλλα και θα κάνει μια ολόπλευρη προσπάθεια» δήλωσε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Οικονομικών, Κιμ Ντονγκ-γιον και συμπλήρωσε: Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας εξάλλου, θα αποφασίσει εάν η χώρα θα ενταχθεί στη νέα συμφωνία για τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές στην περιοχή του Ειρηνικού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018»

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Πέρα από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου στις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ, προβληματισμό φέρνει και μια πιθανή μείωση των τιμών χάλυβα και αλουμινίου στην Ευρώπη, λόγω υπερπροσφοράς, καθώς αυτό θα συμπιέσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη.

Πηγές του ΣΕΒ ανέφεραν ότι σοβαρότερο πρόβλημα θα έχει η τουρκική βιομηχανία αλουμινίου και χάλυβα, που περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα των προμηθευτών των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ