Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στη ΔΕΗ

Πλήρης δικαίωση του Joker του τέλους Ιανουαρίου σχετικά με το ενδεχόμενο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ετοιμάζει η ΔΕΗ. Όπως γράφαμε στις 31 Ιανουαρίου: “Όπως μαθαίνουμε από εσωτερικό της εταιρείας, η ΔΕΗ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους παλιότερους υπάλληλους, συνδυάζοντας το με επιπλέον κίνητρα που μπορεί να φτάσουν έως και τα 15.000 ευρώ. “

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, το πρόγραμμα θα «τρέξει» στο πλαίσιο της αποεπένδυσης σε αυτές τις μονάδες και αφορά τους εργαζομένους που δε θα θέλουν να παραμείνουν υπό το καθεστώς της νέας ιδιοκτησίας. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως υπάρχει και η δυνατότητα να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ.

Την ανάγκη για μείωση του λειτουργικού κόστους δείχνει και το στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονεί η εταιρεία συμβούλων McKinsey, είπε ο Ε. Παναγιωτάκης και εξήγησε πως αυτό υποδεικνύει την ανασύνθεση του προσωπικού και άλλες σημαντικές αλλαγές.

«Απαιτούνται εργαζόμενοι νεότερης ηλικίας και ιδίως σε θέσεις επιστημόνων και επιτελικές», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ και ενίσχυσε τα σενάρια για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για όλο το προσωπικό συμπληρώνοντας ότι ο μέσος όρος ηλικίας των 10.600 εργαζομένων της ΔΕΗ είναι 50 έτη.

Αν και ο Ε. Παναγιωτάκης απέφυγε ευθέως να πει κάτι παραπάνω, σημείωσε ότι χρειάζεται να συμπεριληφθεί στη συλλογική σύμβαση εργασίας καθώς και σε νομοθετική διάταξη η επίλυση της αδικίας του συμψηφισμού της αποζημίωσης της απόλυσης με εκείνη του εφάπαξ ώστε να δίνονται και επιπλέον κίνητρα.

Στις 31 Ιανουαρίου είχαμε γράψει πως την εθελουσία θα ακολουθήσει μείωση του μισθολογίου των υπαλλήλων που θα παραμείνουν, με σκοπό την λογιστική εξυγίανση της εταιρείας. Ελπίζουμε πως δεν θα δικαιωθούμε σε αυτή την πληροφορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ