Φωτιά και με εισοδηματικά κριτήρια ο νέος ΚΟΚ

Μεγάλες αλλαγές στο ισχύον καθεστώς προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, αλλά παράλληλα και σημαντικές προσαυξήσεις με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Ταυτόχρονα, καταργείται το δικαίωμα πληρωμής του 50%, αν ο παραβάτης το πληρώσει εντός δέκα ημερών.

Τα πρόστιμα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει παραβάσεις χαμηλής επικινδυνότητας οι οποίες θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 100 ευρώ
  2. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει ποινές μεσαίας επικινδυνότητας οι οποίες θα τιμωρούνται από 101 έως 300 ευρώ
  3. Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει ποινές υψηλής επικινδυνότητας όπου το πρόστιμο θα είναι από 301 έως και 600 ευρώ.

Υπάρχει ακόμα πρόβλεψη για ποινή σε παραβάτες που εμφανίζουν «πολύ υψηλή συχνότητα πρόκλησης ατυχημάτων» και «αντικοινωνική οδική συμπεριφορά», και οι οποίες θα τιμωρούνται μόνο με διοικητικές κυρώσεις, όπως αφαίρεση πινακίδων (και) άδειας οδήγησης.

Απευθείας για 60 ημέρες οι παραβάτες θα χάνουν δίπλωμα και πινακίδες εφόσον

  • Χρησιμοποιούν κινητό χωρίς ακουστικά ή στην ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση
  • Παρκάρουν σε θέσεις ή διαβάσεις ΑμεΑ
  • Χρησιμοποιούν την ΛΕΑ
  • Δε φορούν ζώνη ή κράνος
  • Δεν ασφαλίζουν τα παιδιά σε ειδικά καθίσματα ή με τη ζώνη
  • Πετάνε τσιγάρο ή αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων με βάση τα οποία τα πρόστιμα που προαναφέρθηκαν θα μπορούν ακόμη και να τριπλασιάζονται. Έτσι, οι ποινές θα φτάνουν ακόμη και στα 1800 ευρώ για όσες παραβάσεις μπουν στην 3η κατηγορία.

Για τις πολύ σοβαρές παραβάσεις (κατανάλωση αλκοολ, παραβίαση STOP και ερυθρού σηματοδότη, παραβάσεις που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης, θα προβλέπεται ακόμη και αφαίρεση του διπλώματος δια βίου.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταγραφεί η ίδια παράβαση για τρεις φορές μέσα σε πέντε χρόνια.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μια μεταβατική περίοδο, μέχρι να δημοσιευτεί η απόφαση. Έως τότε θα ισχύουν τα σημερινά πρόστιμα με έκπτωση 40%, αλλά η έκπτωση αυτή δεν θα ισχύει για σοβαρές παραβάσεις όπως η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, η τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, η παράνομη προσπέραση οχήματος, η κατανάλωση αλκοόλ κλπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ