Υπέγραψε τους δασμούς ο Τραμπ και ξεκίνησε τον “Εμπορικό Πόλεμο”, έντονη αντίδραση από ΕΕ

Υπέγραψε τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την διαταγή για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο. Το Associated Press μεταδίδει πως όλες οι χώρες που επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς έχουν προσκληθεί να διαπραγματευτούν εξαιρέσεις από τα μέτρα.

Προς το παρόν, Καναδάς και Μεξικό εξαιρούνται από την εφαρμογή της διαταγής, η οποία για όλα τα άλλα κράτη θα αρχίσει να ισχύει εντός δεκαπέντε ημερών.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι απαλλαγές για το Μεξικό και τον Καναδά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την NAFTA, που αξίζει να σημειωθεί πως έχουν παγώσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Συνεπώς, αυτή η προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς μπορεί να εκληφθεί και ως “καρότο” ( ή μαστίγιο) για να ξεκολλήσει η διαδικασία, προς όφελος, προφανώς, των ΗΠΑ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος  είπε πως, το καλύτερο για τις εταιρείες θα ήταν να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ, και επέμεινε ότι απαιτείται παραγωγή στο εσωτερικό για λόγους εθνικής ασφαλείας. «Αν δεν θέλετε να πληρώνετε δασμούς, φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ» τόνισε.

Η Wall Street αντέδρασε θετικά στην είδηση ότι Καναδάς και Μεξικό θα εξαιρεθούν προσωρινά από την επιβολή δασμών.

Ο  Ντόναλντ Τραμπ έχει απαιτήσει παραχωρήσεις και από την Ε.Ε. σχετικά με το πως αντιμετωπίζονται οι εξαγωγές αμερικανικών οχημάτων στην Ευρώπη, και έχει απειλήσει με δασμούς στις εισαγωγές στις ΗΠΑ ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Έντονη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Την απόφαση του Τραμπ δεν την είδε με καθόλου καλό μάτι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω της επιτρόπου Εμπορίου Σεσίλια Μαλμστρεμ δήλωσε πως Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εξαιρέσει τα κράτη-μέλη της από τους δασμούς που ο ανακοίνωσε ο Τραμπ. 

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Μάλμστρεμ σημείωσε: “Η ΕΕ είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να είμαστε της γνώμης ότι η ΕΕ θα όφειλε να εξαιρεθεί από αυτά τα μέτρα. Θα επιδιώξω περισσότερη σαφήνεια για το ζήτημα αυτό τις ημέρες που έρχονται. Αδημονώ να συναντήσω τον USTR (δηλαδή τον αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι καθ’ ύλη αρμόδιος για τα ζητήματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου, Ρόμπερτ) Λάιτχαϊζερ στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συζητήσουμε”.

Από τη μεριά της η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο “αντιποίνων” και σκοπεύει να επιβάλει υψηλούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, από Harley Davidson, σκάφη και καλλυντικά έως ουίσκι, τσιγάρα και…φυστικοβούτυρο. Ταυτόχρονα η ΕΕ σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, πιθανόν από κοινού με άλλες χώρες, αν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν γραμμή πλεύσης.

Και η Γαλλία από την μεριά της εξέφρασε την “λυπη” της για την απόφαση Τραμπ και μέσω του υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως τόσο το Παρίσι, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτιμήσουν πλέον τις συνέπειες και θα εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν. “Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους”, τόνισε ο Λεμέρ σε ανάρτησή του στο Twitter. “Με τους εταίρους μας στην ΕΕ, θα αποτιμήσουμε τις συνέπειες για τις βιομηχανίες μας και θα συμφωνήσουμε για τον προσήκοντα τρόπο να αντιδράσουμε”, συμπλήρωσε. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ