Γιώργος Σταθάκης: Στόχος είναι μέχρι το 2030 το 50% της παραγόμενης ενέργειας να είναι από ΑΠΕ

Οι τρεις βασικοί πυλώνες στην αγορά ενέργειας είναι ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, και δήλωσε πως στόχος είναι η Ελλάδα να καταφέρει μέχρι το 2030 να έχει στο ενεργειακό της μείγμα το 50% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ.

Όπως ανέφερε ο Γ. Σταθάκης, πλέον έχει αλλάξει η τιμολόγηση στην αγορά των ΑΠΕ έτσι ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν τις ανάγκες που χρειάζεται η Ελλάδα τα επόμενα 20-30 χρόνια.

O λιγνίτης μέχρι το 2030 θα αντιπροσωπεύει το 20% της παραγωγής ενέργειας της χώρας. Το μονοπώλιο στην αγορά του λιγνίτη καταργείται και εισέρχονται νέοι παίχτες στην αγορά, τόνισε ο υπουργός. Στη συνέχεια ο Γ. Σταθάκης ανέφερε πως το 2018 απελευθερώνεται η χονδρική αγορά φυσικού αερίου.

Το χρηματιστήριο Ενέργειας αναμένεται να είναι έτοιμο έως το τέλος του τρέχοντος έτους ή αργότερο στις αρχές του 2019. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να υπάρχουν ανταγωνιστικές τιμές, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η θέσπιση του κοινωνικού τιμολογίου για όσους πολίτες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και καθίσταται κόμβος μεταφοράς ενέργειας με τα πολύ σημαντικά έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TAP που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας και ο κάθετος διάδρομος LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) από την Αλεξανδρούπολη στην Αττική για να καλυφθούν οι ανάγκες της πρωτεύουσας.

Στο θέμα των υδρογονανθράκων, τόνισε πως προχωρούν οι συμφωνίες με ξένους ενεργειακούς κολοσσούς για τα κοιτάσματα στο Ιόνιο γύρω από την Κέρκυρα αλλά και στη νοτιοανατολική Κρήτη.

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης έδωσε έμφαση στη διασύνδεση των ελληνικών νησιών όπου αναμένεται να μειώσει το ενεργειακό κόστος -στις Κυκλάδες το έργο ολοκληρώθηκε- ενώ σειρά παίρνουν δυο project στην Κρήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ