Με γλυκόπικρη γεύση τελείωσε το Mobile World Congress 2018

Τα μεγάφωνα μέσα στην έκθεση κάθε τόσο ενημέρωναν για το επικείμενο τέλος της έκθεσης. Βιαστικοί επισκέπτες προσπαθούσαν να προλάβουν το τελευταίο ραντεβού. Κουρασμένοι υπάλληλοι μάζευαν τα εκθέματα. Και μετά οι κυλιόμενες σταμάτησαν και τα συνεργεία καθαρισμού έπιασαν δουλειά. 

Άλλο ένα Mobile World Congress έφτασε στο τέλος του και μας άφησε με ανάμικτα συναισθήματα. 

Η γενική αίσθηση αλλά και η προσωπική εκτίμηση είναι πως είχε λιγότερο κόσμο από άλλες χρονιές. Πολλές εταιρείες υποστήριξαν το ίδιο αλλά παράλληλα επεσήμαναν πως αν και λιγότερος, ο κόσμος ήταν πιο “ποιοτικός” και έγιναν περισσότερες συμφωνίες. 

sdr

Αν κάτι κυριάρχησε φέτος στην Βαρκελώνη, αυτά ήταν το 5G και το Smart Home. Επίσης είδαμε πάρα πολλά τηλέφωνα μικρών και μεσαίων κατασκευαστών, ενώ υπήρξαν και πολλές εταιρείες που παρουσίασαν δικά τους μοντέλα χωρίς απαραίτητα να είναι εταιρείες τηλεφωνίας. Γιατί; επειδή μπορούν. Επειδή το να βρεις ένα φτηνό κατασκευαστή στην Κίνα και να βάλεις την φίρμα σου επάνω είναι πάρα πολύ εύκολο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως είναι και καλό τηλέφωνο ή πως ξεχωρίζει σε κάτι, αλλά τουλάχιστον πολλές εταιρείες ικανοποίησαν την ματαιοδοξία τους.

dav

Είδαμε επίσης μερικές εταιρείες που έχουν αρκετά καλές συσκευές με εξαιρετικά για την κατηγορία τους χαρακτηριστικά, οι οποίες όμως δυστυχώς δεν έχουν καταφέρει ακόμα την είσοδο τους στην ευρωπαϊκή αγορά και όπως δείχνουν τα πράγματα δε θα τα καταφέρουν ούτε και αυτή τη χρονιά. Κυρίως γιατί “θαμπωμένες” από τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, προσπαθούν να κάνουν είσοδο από την Γερμανία ή την Γαλλία και οι προσπάθειες τους είναι καταδικασμένες και είναι κρίμα γιατί προσφέρουν πολύ καλές επιλογές.

sdr

Οι μεγάλοι κατασκευαστές αποφάσισαν να μην κάνουν παρουσιάσεις νέων μοντέλων στη Βαρκελώνη. Μόνο η Samsung παρουσίασε το S9 και το S9 plus, με το κοινό να συρρέει πραγματικά δημιουργώντας το αδιαχώρητο. Η Huawei πιστή στην πολιτική της θα παρουσιάσει το P20 τον άλλο μήνα, όμως στην Βαρκελώνη παρουσίασε ένα από τα πιο όμορφα laptops που έχουν βγει ποτέ, ενώ έδειξε και το πρώτο στον κόσμο 5G οικιακό ρούτερ.

sdr

Μιλώντας για 5G, ήταν παντού στην έκθεση. Κάθε εταιρεία είχε να επιδείξει και κάτι σε 5G χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως άξιζε τον κόπο να το δει κάποιος. Η κατάσταση με το 5G και το Smart Home θυμίζει σιγά σιγά το “e-boom” των αρχών του 2000. Τότε όλα ήταν “e-κάτι” και είχαμε γεμίσει με e-shops, e-sports, e-commerce αλλά και e-ζωάκια, e-παπούτσια και e-γυμναστική. Έτσι και φέτος ζήσαμε τον πυρετό του 5G. Τα πάντα ήταν 5G χωρίς κανείς να μπορεί να πει πως θα δουλέψει, ενώ ακόμα δεν έχουν θεσπιστεί καν οι κανόνες λειτουργίας του.

sdr

Μαζί με το 5G είχαμε και την επέλαση του smart-οτιδήποτε. Τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα, καθώς οι ψηφιακοί βοηθοί έχουν ήδη μπει στις ζωές μας, και οι συσκευές στο σπίτι έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν σε ένα δίκτυο. Φυσικά ακόμα δεν έχουν θεσπιστεί ούτε εδώ οι κανόνες και τα πρότυπα λειτουργίας με αποτέλεσμα ο κάθε κατασκευαστής να φτιάχνει τη δική του υλοποίηση. Τουλάχιστον οι μεγάλοι κατασκευαστές δείχνουν πως προσπαθούν να “μαντέψουν” και να κινηθούν προς μια σχεδόν κοινή γραμμή, κάτι που σημαίνει πως σχετικά σύντομα η αγορά θα αυτορυθμιστεί και θα φτιάξει μόνη της το γενικό πλαίσιο των κανόνων. Μέχρι στιγμής LG και Xiaomi δείχνουν να είναι οι πιο “ανοιχτές” εταιρείες και αυτές που έδειξαν τα μεγαλύτερα σημάδια προσαρμοστικότητας.

sdr

Μαζί με τα “έξυπνα σπίτια”, είδαμε και πολλά “έξυπνα αυτοκίνητα” καθώς η αυτόνομη οδήγηση κερδίζει έδαφος με πολύ γρήγορο ρυθμό, ενώ οι αισθητήρες γίνονται όλο και πιο μικροί και πιο δυνατοί και πολλές εταιρείες έχουν προσαρμόσει τα προϊόντα τους γι να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να υποστηρίξουν τα αυτόνομα οχήματα. 

sdr

Στη Βαρκελώνη φέτος ο “κρυφός νικητής” ήταν η ασφάλεια των δεδομένων και η επεξεργασία του τεράστιου όγκου τους. Η δικτύωση συσκευών, ανθρώπων, αυτοκινήτων και υπηρεσιών έχει δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες για την προστασία και τον χειρισμό όλων αυτών των δεδομένων και στην MWC ήταν πολλές οι εταιρείες που είτε προσέφεραν λύσεις ασφαλείας των δεδομένων αυτών, είτε χώρο αποθήκευσης και επεξεργασίας τους. 

dav

Τι δεν είδαμε φέτος στην Βαρκελώνη; τραπεζικές και οικονομικές υπηρεσίες. Η τραπεζική τεχνολογία έλαμψε δια της απουσίας της και περιορίστηκε σε πολύ μικρές και μεμονωμένες παρουσίες εταιρειών, κάτι που προκαλεί το ενδιαφέρον γιατί τον τελευταίο καιρό το fintech ανθεί. Επίσης παρά την “διασημότητα” του, το blockchain είχε μικρή παρουσία η οποία περιορίστηκε σε απλές αναφορές σε περίπτερα μεγάλων εταιρειών. Επίσης όσο και να ψάξαμε βρήκαμε μόλις ένα κρυπτονόμισμα

dav

To Mobile World Congress 2018 έφτασε στο τέλος του και η Βαρκελώνη γυρνάει σιγά σιγά στους κανονικούς της ρυθμούς. Ελπίζουμε το 2019 το MWC να είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ