262 ακίνητα στο σφυρί μέχρι το απόγευμα μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Σήμερα, μέχρι τις 6 το απόγευμα, αναμένεται να βγουν στο «ηλεκτρονικό» σφυρί 262 ακίνητα σε όλη τη χώρα με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες, αν και υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις με πλειστηριασμούς λόγων χρεών ιδιωτών σε ιδιώτες.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου έχουν «ανέβει» μέχρι τώρα 2.267 πλειστηριασμοί οι οποίοι πρέπει να γίνουν έως τις 10 Οκτωβρίου 2018. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο για τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 885, περισσότερο από 200 παραπάνω συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι βασική για να ξεκλειδώσει η δόση των 5,7 δις ευρώ της τρίτης αξιολόγησης. Παράλληλα, οι δανειστές για να ανάψουν το πράσινο φως θα πρέπει να διαπιστώσουν κατά πόσο διεξάγονται ομαλά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αν επεκτείνονται γεωγραφικά.

Στην πλατφόρμα eauction.gr αναρτώνται καθημερινά νέοι πλειστηριασμοί σπιτιών, οικοπέδων, γραφείων, αγροτεμαχίων, εργοστασίων, ξενοδοχείων κ.α. λόγω του ότι από την προηγούμενη Τετάρτη έχουν σταματήσει οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία, και πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικοί. Οι συμβολαιογράφοι που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου για να διεξάγουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι πλέον άνω των 300, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στο σύστημα και οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης, καθώς λήγει η αποχή τους.

Ο τελικός αριθμός των πλειστηριασμών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς οι τράπεζες αναμένουν οτιδήποτε ανάμεσα σε 6.000 και 10.000 έως το τέλος του έτους. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί, για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ενδέχεται να πετύχει διακανονισμό με την τράπεζα για αποπληρωμή της οφειλής του σε δόσεις και η τράπεζα κατόπιν αυτού να αναστείλει τον πλειστηριασμό, μία ημέρα πριν την δημοσίευση του πλειστηριασμού.

Άλλη περίπτωση είναι να υπάρχουν ενστάσεις για μη τήρηση της προβλεπόμενης νομοθεσίας από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και ο πλειστηριασμός να αναβληθεί, ή ακόμα και να γίνει κανονικά αλλά να μην εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Σε αυτή την τελευταία  περίπτωση ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα αναβληθεί για άλλη ημερομηνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ