MWC 2018: Τι είδαμε τη δεύτερη μέρα!

Κάθε μέρα έχει και κάτι διαφορετικό να ανακαλύψεις στο Mobile World Congress και μετά τις απανωτές παρουσιάσεις νέων κινητών, σειρά πήραν και οι υπόλοιπες εταιρείες.

Μαζί με το 5G, με το οποίο ασχολείται όλος ο κόσμος, αυτό που ξεχωρίζει φέτος στην Βαρκελώνη είναι η προσπάθεια των εταιρειών να βρουν τρόπο να εκμεταλλευτούν και να χρησιμοποιήσουν τον τεράστιο όγκο δεδομένων από τις εφαρμογές smart cities

Η τεχνολογία ετοιμάζεται να κάνει ένα τεράστιο άλμα με νέα μηχανήματα που θα έχον από τη μία την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για αυτή τη διαχείριση, αλλά από την άλλη θα είναι εύκολη στη χρήση και θα μπορεί να συνεργαστεί με συσκευές από διαφορετικούς καταναλωτές. 

Είδαμε επίσης αρκετά “διαστημικά” οχήματα, μέσα στα οποία ξεχώρισε το αυτόνομο drone μεταφοράς ανθρώπων το οποίο έχει πάρει την έγκριση για δοκιμαστικές πτήσεις στο Ντουμπάι

sdr

Δεν έλειψαν και τα αυτόνομα αυτοκίνητα ή μάλλον τα κομμάτια των αυτόνομων οχημάτων, αφού στο χώρο υπάρχουν πολλές εταιρείες οι οποίες εξελίσσουν διαφορετικά τμήματα και τεχνολογίες αυτόνομων οχημάτων. Κάποιες εταιρείες εξελίσσουν τους αισθητήρες άλλες τις κάμερες, άλλες τον τρόπο με τον οποίο τα οχήματα θα επικοινωνούν με τον κεντρικό σταθμό και με τους χρήστες.

Ένα ηλεκτρικό Smart από το μέλλον
Ένα ηλεκτρικό Smart από το μέλλον

Επίσης είδαμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να λειτουργεί μια έξυπνη πόλη και πως μπορεί να μοιάζει το κέντρο ελέγχου των αισθητήρων που είναι εγκατεστημένοι σε αυτή.

sdr

Μέσα από αυτό το κέντρο ελέγχου θα μπορεί να υπάρχει ο έλεγχος τόσο σε κάμερες κυκλοφορίας, όσο και σε αισθητήρες σε διάφορες υποδομές, π.χ. σε υπονόμους για τον έλεγχο για πλημμύρες. Αισθητήρες θα μπορούν να υπάρχουν και σε κτίρια γέφυρες ακόμα και επάνω σε αστυνομικούς και μέσω αυτών αλλά και σε συνδυασμό με κάμερες από drones ή επάνω σε ρούχα θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα της κατάστασης στην πόλη.

Στο περίπτερο της ΗΡ πήραμε μια γεύση από τον τρόπο με τον οποίο συντηρούνται και λειτουργούν οι υπολογιστές σε διαστημικές αποστολές, καθώς οι προκλήσεις που θα πρέπει να ανταπεξέλθουν οι τεχνικοί είναι τεράστιες.

dav

Και φυσικά είδαμε ακόμα περισσότερο 5G σε συνδυασμό με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης οι οποίες ελέγχουν από συστήματα προβολής επιλεγμένων φάσεων σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι κυκλώματα παρακολούθησης και ασφαλείας με αναγνώριση προσώπων και συμπεριφορών. Αυτό που ξεχωρίζει είναι πως με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης και machine learning, αν το πρόγραμμα εκτιμήσει πως η συμπεριφορά είναι “περίεργη” ειδοποιεί τον ελεγκτή του συστήματος και καταγράφει όλες του τις κινήσεις, σε μια εφαρμογή που η χρήση της αλλά και η φιλοσοφία της κινείται στις γκρίζες γραμμές της τεχνολογίας. 

dav

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ