Έτοιμη να “σκοράρει” στο “γήπεδο” της τεχνολογίας η Ελλάδα!

του Γιάννη Διονάτου

Μιλώντας με καθαρά ποδοσφαιρικούς όρους θα μπορούσαμε να πούμε πως η φετινή εμφάνιση της Ελλάδας, στο MWC, στη Βαρκελώνη, είναι επαγγελματική και έτοιμη να “σκοράρει” σε ένα εξαιρετικό δύσκολο και απαιτητικό “γήπεδο”.

Στην έκτη λοιπόν συνεχή παρουσία της Ελλάδα στη Βαρκελώνη, με διπλή εφέτος παρουσία, αφού εκτός από το MWC η χώρας έχει παρουσία και στο 4YFN, την παράλληλη δηλαδή έκθεση που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας και αφορά τις Startup εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το φετινό MWC εκτιμάται πως θα το επισκεφθούν περισσότεροι από 110.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο,  ενώ περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις από 200 χώρες εκθέτουν τις δραστηριότητες και τα προϊόντα τους σε εκατοντάδες περίπτερα

Με αφορμή λοιπόν τα εγκαίνια που έλαβαν χώρα πριν από λίγη ώρα στο MWC το EMEAgr μίλησε με τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο που αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην σημασίας της αναβαθμισμένης ελληνικής συμμετοχής στην μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακών τεχνολογιών στην Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς. Ο κ. Κρέτσος επισήμανε γενικότερα ότι “αποτελεί ένα βήμα αισιοδοξίας το γεγονός ότι πως μια χώρα μπορεί να απορροφήσει νέες ψηφιακές τεχνολογίες και να τις δίνει πίσω στους πολίτες με την μορφή εφαρμογών και χρήσιμων υπηρεσιών”.

Το EMEAgr μίλησε επίσης και με τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιο Ράλλη που επισήμανε ότι “η συμμετοχή της χώρας μας στην τόσο σημαντική διεθνή έκθεση ψηφιακών τεχνολογιών αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν χαρακτηρίζεται πλέον από την κρίση και την ανασφάλεια αλλά από εξωστρέφεια και καινοτομία. Εχουμε πλέον διαμορφώσει μια συνεκτική ψηφιακή εθνική στρατηγική στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, έχοντας συνεργαστεί με τους θεσμούς, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα αυτό”.

Ο αντι-περιφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της περιφέρειας Αττικής Παναγιώτης Αθανασίαδης ανέφερε μεταξύ άλλων, στο EMEAgr, ότι “η περιφέρεια Αττικής  παρουσιάζει εφέτος την ολοκληρωμένη πλατφόρμα ψηφιακής ενημέρωσης και εξυπηρέτηση με τον πολίτη και τις επιχειρήσεις που τους διευκολύνει ιδιαίτερα στις καθημερινές επικοινωνίες με την περιφέρεια”. 

Ο Τάσος Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ και του ΣΕΠΕ μίλησε στο EMEAgr για την ελληνική συμμετοχή στη Βαρκελώνη φέτος και την δυναμική του κλάδου της πληροφορικής, όπως επίσης και για τις συνομιλίες που έχει με του διοργανωτές της έκθεσης προκειμένου να δημιουργηθεί μια αντιστοιχεί έκθεση στη Θεσσαλονική.

Τελος, ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ, Γιώργος Στεφανόπουλος, μίλησε στο EMEAgr για την πορεία της έκθεσης και πως αυτή εξελίχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ αναφέρθηκε στη δυναμική των κινητών εφαρμογών.

Οι συμμετέχουσες εταιρείες και οργανισμοί στο MWC και στο 4YFN

Apifon: Εταιρεία επικοινωνίας υπολογιστικού νέφους (cloud), η οποία παρέχει λύσεις digital messaging σε επιχειρήσεις που θέλουν να αυξήσουν τα έσοδά τους, αλλά και να βελτιώσουν την εμπειρία εξυπηρέτησης του πελάτη. 

Baggagement: Υπηρεσία αυθημερόν παράδοσης και παραλαβής αποσκευών στην Ελλάδα, που σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε την Αθήνα χωρίς περιττό βάρος.

Centaur Analytics (Centaur.ag): Πάροχος full-stack λύσεων στον τομέα του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ), οι οποίες εξασφαλίζουν ποιοτικά αγροτικά προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες.

Collectives: Εταιρεία που έχει ως αρχές τη λειτουργική καινοτομία και την υγιή συνεργατική επιχειρηματικότητα.

 – Cytech: Εταιρεία που αναπτύσσει λύσεις κινητής τηλεφωνίας που μεταφράζουν τις επιχειρηματικές ανάγκες σε τεχνολογία.

DANAOS: Παρέχει συνεχή παροχή ολοκληρωμένων και εύκολα προσβάσιμων, ασφαλών λύσεων πληροφορικής, που λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις λειτουργικές και τεχνικές διαστάσεις του ναυτιλιακού κλάδου.

Direct Solutions: Υλοποιεί καινοτόμες εφαρμογές ηλεκτρονικών και πληροφορικής για πελάτες B2B και B2C.

FASMETRICS: Προσφέρει προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που προσθέτουν σαφή και μετρήσιμη αξία στα συστήματα και δίκτυα κινητών τηλεπικοινωνιών.

Gemcraft Games: Εταιρεία ανάπτυξης, αφοσιωμένη στη δημιουργία παιχνιδιών ποιότητας, με καινοτόμα μηχανική και πρωτότυπο gameplay.

Happyland Entertainment: Εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών που ιδρύθηκε το 2017 από τον Μαρίνο Μπόικο Πεχλιβάνοφ και τη Βασιλική Τσιφτσιάν, με έδρα την Αθήνα.-

InAccel: Βοηθά εταιρείες να αυξήσουν την ταχύτητα των εφαρμογών τους στο υπολογιστικό νέφος (cloud) με βάση καινοτόμους επιταχυντές.

Industry Disruptors Game Changers (IDGC): Mη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, εστιάζοντας στις νεοφυείς επιχειρήσεις και την εξωστρέφεια.

INLIFE: Προσφέρει παιχνίδια που αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ), προκειμένου να επιτυγχάνουμε τους επιθυμητούς στόχους και μια βιώσιμη μεταβολή της συμπεριφοράς των παικτών.

Invent ICT: Αποτελεί μια πρωτοβουλία που ανέπτυξε η EPI.noo του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ) και του οργανισμού Industry Disruptors Game Changers, ενώ ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του έχει γίνει με τη συνδρομή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

METIS CYBERTECHNOLOGY: Ειδικεύεται στους τομείς της Ηλεκτρονικής Μηχανικής, του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ), της Υπολογιστικής Νέφους και της Τεχνητής Νοημοσύνης, προσαρμόζοντάς τους στις συγκεκριμένες ανάγκες της Παγκόσμιας Ναυτιλίας.

Motivian: Προσφέρει προηγμένες λύσεις πληροφορικής στους τομείς του σχεδιασμού και της αυτοματοποίησης διεργασιών για μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού (με έμφαση σε ιδρύματα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, εταιρείες τηλεπικοινωνιών) και δημόσιου τομέα.

Nous4Health: Αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες για να προάγει την υγεία και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρουν δυνατότητα εξατομίκευσης και προσαρμογής στις προτιμήσεις και τις ανάγκες του συγκεκριμένου τελικού χρήστη.

Noveltech.

– CityZenApp.gr (SaaS Platform): Μια νέα προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο ένας δήμος παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες του.-Propulsion Analytics: Δραστηριοποιείται στον τομέα της παρακολούθησης επιδόσεων και της εξοικονόμησης ενέργειας για τον ναυτιλιακό κλάδο.

Protonyx Data Services: Επιχείρηση διάθεσης λογισμικού προστιθέμενης αξίας, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού εικονικοποίησης δικτύων το οποίο μπορεί να βοηθήσει οργανισμούς κάθε μεγέθους να αξιοποιήσουν με τον βέλτιστο τρόπο τους δικτυακούς και τηλεπικοινωνιακούς πόρους τους.

Purposeful: Χρησιμοποιεί δεδομένα για να ανακαλύπτει νέες χρήσεις δοκιμασμένων φαρμάκων.

Regate: Δραστηριοποιειται στον χώρο των λύσεων Outdoor Enterprise Mobility, που διατίθενται στο νέφος ή στους χώρους του πελάτη.

SBOING.NET: Αναπτύσσει καινοτόμες εφαρμογές και συστήματα κινητής τηλεφωνίας για τη συλλογή, επεξεργασία και εκμετάλλευση δεδομένων τοποθεσίας και κινητικότητας.

SetelHellas: Δραστηριοποιείται στην παροχή κορυφαίων λύσεων ΤΠΕ, ειδικά σχεδιασμένων για καθετοποιημένες ναυτιλιακές και θαλάσσιες επιχειρήσεις.

SoftOne: Παρέχει λύσεις τόσο εντός των χώρων της επιχείρησης, όσο και λύσεις λογισμικού ως υπηρεσίας (SaaS), για αναπτυσσόμενους οργανισμούς μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.

SOFTWeb: Ειδικεύεται στην ανάπτυξη εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας/ιστού και την παροχή ολοκληρωμένων τεχνολογικών υπηρεσιών.

Space Hellas: Value Added Solutions Integrator και Service Provider, στους τομείς των ΤΠΕ και της Ασφάλειας για τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, των επιχειρήσεων, του δημοσίου και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Starttech Ventures: Επιχείρηση με μεγάλη εμπειρία στις επενδύσεις αρχικού σταδίου, η οποία εφαρμόζει πρόγραμμα Lean Acceleration και παρέχει σε νεοφυείς επιχειρήσεις όλες τις απαραίτητες υποδομές που θα τις βοηθήσουν να αποκτήσουν κεκτημένη ταχύτητα και να αναπτυχθούν.

Syncbnb: Βοηθά ιδιοκτήτες και διαχειριστές ενοικιαζόμενων παραθεριστικών κατοικιών καταχωρίζοντας τα ακίνητά τους σε πολλαπλούς διαύλους και στη συνέχεια εξασφαλίζει ότι ποτέ δεν προκύπτει διπλή κράτηση, συγχρονίζοντας όλα τα ημερολόγιά τους.

TELENAVIS: Καλύπτει όλες τις πτυχές του σχεδιασμού και της παρακολούθησης για κάθε εταιρεία και για οποιονδήποτε στόλο.

Tourismart: Ολοκληρωμένη εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας και λύση Διαδικτύου των Πραγμάτων, που βοηθά τους ξενοδόχους να παρέχουν ξενοδοχειακές υπηρεσίες στα smartphone των πελατών κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

Traptics: Αποτελεί ένα μικρό στούντιο ανάπτυξης παιχνιδιών, με έδρα την Αθήνα.

Workathlon: Προσφέρει λύσεις νέου κύματος προσανατολισμένες στη διαχείριση της πρόσληψης και σωστής κατανομής προσωπικού για ξενοδοχεία και resort.

Σημειώνεται, πως η ελληνική συμμετοχή  συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Enterprise Greece και τον ΣΕΚΕΕ, με την υποστήριξη του ΣΕΠΕ και του Corallia και την υποστήριξη της ΕΕΚΤ, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης επενδύσεων για τον κλάδο της τεχνολογίας  και περιλαμβάνει τη συμμετοχή στις μεγαλύτερες διεθνείς εκδηλώσεις. Επιπλέον, η ελληνική συμμετοχή τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της ΓΓΕΤ. 

Βασικοί χορηγοί, τέλος, της φετινής ελληνικής συμμετοχής είναι η Eurobank και η Samsung.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ