Παπαδημητρίου: Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία στις επιχειρήσεις, μείωση φόρων από το 2020

Σε επιχειρηματικό συνέδριο του ΣΕΒ, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δήλωσε πως μέχρι το τέλος Ιουνίου η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι έτοιμη, ενώ στην χρηματοδότηση της θα συμβάλουν οι τράπεζες της Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας αλλά και χωρών εκτός Ευρώπης όπως η Βραζιλία. Σύμφωνα με τον υπουργό, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα χωρίς αναπτυξιακή τράπεζα. 

Το συνέδριο του ΣΕΒ είχε θέμα “Οδηγός Ανάπτυξης των Μεσαίων και Μικρών Επιχειρήσεων” και μιλώντας ο Δ. Παπαδημητρίου για τη στήριξη σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόνισε πως έχουν δημιουργηθεί τέσσερις πυλώνες για την ενίσχυση τους και συγκεκριμένα για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους, για τη λειτουργία τους εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου ανταγωνισμού και για την ενθάρρυνσή τους να στραφούν σε αλυσίδες αξίας και σε άλλες συνέργειες. 

“Αν και υπάρχουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος, από μόνα τους δεν αρκούν , απαιτείται και αλλαγή νοοτροπίας. Πολλοί μικρομεσαίοι τάσσονται κατά των στρατηγικών συνεργασιών, ωστόσο υπάρχει πρόοδος ώστε οι μικροί να φτάσουν στα μεσαία μεγέθη” είπε ο υπουργός και υπογράμμισε πως πλέον το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για επενδύσεις είναι πολύ μεγάλο, τονίζοντας πως όταν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία, οι ξένες επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ, φτάνοντας δηλαδή τα επίπεδα του 2006. 

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην βελτίωση των φορολογικών διαδικασιών, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ σοβαρό θέμα και όπως είπε “η ΑΑΔΕ προσπαθεί για τη βελτίωση του πλαισίου. Γενικότερα, ως προς τα θέματα της φορολόγησης, καμία κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλλει υψηλούς φόρους, ωστόσο η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει κάτι διαφορετικό. Όμως, από το 2020, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ