“Γλυκάθηκε” από το petro ο Μαδούρο και ετοιμάζει και δεύτερο κρυπτονόμισμα

Μετά την αρχική επιτυχία του petro, του κρυπτονομίσματος της Βενεζουέλας που ανακοινώθηκε χθες και “μάζεψε” 753 εκατ. δολάρια από προπωλήσεις, ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε πως ετοιμάζει την ICO κι ενός δεύτερου νομίσματος, το οποίο αυτή τη φορά θα είναι συνδεδεμένο με τον χρυσό της χώρας. 

Κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο Εθνικό Θέατρο στο Καράκας, ο Ν. Μαδούρο ανακοίνωσε πως “Το petro είναι ένα μοναδικό στον κόσμο κρυπτονόμισμα, καθώς στηρίζεται πάνω στο πετρέλαιο. Και σας έχω μια έκπληξη: την επόμενη εβδομάδα θα κυκλοφορήσουμε το Petro Oro (χρυσός) το οποίο θα στηρίζεται πάνω στο χρυσό, και θα είναι ακόμα πιο δυνατό”.

petro1

 

Πριν από το λανσάρισμα, ξένοι επενδυτές από τη Βραζιλία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ονδούρα και τη Νορβηγία δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί στην πιθανότητα να συμπεριλάβουν το petro στα χαρτοφυλάκια τους, το οποίο υποστηρίζεται από ένα βαρέλι πετρελαίου ανά κέρμα, για αγαθά και υπηρεσίες.

Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει σήμερα υπερπληθωρισμό άνω του 4.000% το τελευταίο έτος, με το εθνικό νόμισμα, το Bolizar, να έχει χάσει περίπου το 96% της αξίας του.

Η απόφαση του Προέδρου να ξεκινήσει την έκδοση κρυπτονομισμάτων, έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του κοινοβουλίου της χώρας που υποστηρίχθηκε από την αντιπολίτευση, η οποία κήρυξε το petro παράνομο στις 9 Ιανουαρίου. Οι επικριτές στο κοινοβούλιο βλέπουν το petro ως τρόπο για να αποφύγει ο Μαδούρο τις κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στη Βενεζουέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ