Επίσημος επίλογος για την Πετζετάκης, βγαίνει στο “σφυρί” το εργοστάσιο

Κι επίσημα τίτλοι τέλους για μια από τις πιο σημαντικές και διάσημες ελληνικές εταιρείες, καθώς το εργοστάσιο της Πετζετάκις, βγαίνει σε πλειστηριασμό, καθώς επιβλήθηκε κατάσχεση στην μονάδα έναντι οφειλής 1 εκατ. ευρώ, ενώ το ακίνητο έχει 14 προσημειώσεις-υποθήκες.

Η ιστορία της Πετζετάκις είναι μια συντομογραφία της ελληνικής βιομηχανίας, της ανόδου, της καταξίωσης και της πτώσης των εξαγωγικών βιομηχανικών μονάδων και της ελληνικής πραγματικότητας. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 60 οι Financial Times είχαν χαρακτηρίσει τον Αριστόβουλο Πετζετάκι, ιδρυτή της εταιρείας, σαν “εφευρέτη πρώτης κλάσης” και η πορεία της επιχείρησης του το αποδείκνυε καθημερινά. Οι διεθνείς πατέντες της εταιρείας την είχαν κατοχυρώσει ανάμεσα στις κορυφαίες παγκοσμίως, ενώ η δημιουργία του εύκαμπτου σωλήνα Heliflex ώθησε την εταιρεία πέρα από τα Ελληνικά σύνορα, σε ραγδαία επέκταση στο εξωτερικό. Στην περίοδο της ακμής της η εταιρεία είχε θυγατρικές σε 22 χώρες και παράλληλα είχε μεγάλα έσοδα από τα δικαιώματα χρήση των πατεντών της από άλλες εταιρείες. 

Το 1973 ο ιδρυτής της εταιρείας φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών και μέχρι το 1986 που ανέλαβε ο Γεώργιος Πετζετάκις η εταιρεία είχε περάσει από πολλά χέρια. Μέχρι το 2003 που η κατάρρευση της θυγατρικής στον Καναδά επιδείνωσε τα προβλήματα ρευστότητας, η εταιρεία είχε προχωρήσει σε πολλές εξαγορές στο εξωτερικό. Όμως τα προβλήματα ρευστότητας επιδείνωσαν την κατάσταση μέσα στον όμιλο, ενώ η κρίση που χτύπησε την Ελλάδα έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στον Όμιλο Πετζετάκις. 

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις παραγγελίες και να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας, ο Γ. Πετζετάκις αναζήτησε επενδυτή και τον βρήκε στο “πρόσωπο” του οίκου Jarves, ο οποίος θα χρηματοδοτούσε τον όμιλο με 25 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της εταιρείας Γ. Πετζετάκις βρέθηκε εκτός διοικητικού συμβουλίου, όμως ο όμιλος ποτέ δεν είδε “το χρώμα του χρήματος”. 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Credit Renaissance και PSAM) και δανειστές κατήγγειλαν το ομολογιακό δάνειο των 17,5 εκατ. ευρώ, ζητώντας να τους καταβληθεί αμέσως ολόκληρο το ποσό μαζί με τους ληξιπρόθεσμους τόκους των 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάιο του 2011 ο Γεώργιος Πετζετάκις, ύστερα από μηνύσεις εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων, συνελήφθη. 

Το υπό πλειστηριασμό εργοστάσιο στεγάζεται σε σε οικόπεδο συνολικής εκτάσεως 245.718,49 τμ, ενώ περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις παραγωγής εύκαμπτων και σκληρών πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων, συνολικής επιφάνειας 49.673,73 τμ και συνολικής καλυπτόμενης επιφάνειας 47.779,40 τμ καθώς επίσης και βιομηχανικό εξοπλισμό που βρίσκεται εντός και εκτός των κτιρίων, με τον οποίο αποτελούν ενιαία βιομηχανική παραγωγική μονάδα και έχουν λειτουργική ενότητα για την εξυπηρέτηση της παραγωγής πλαστικού και ελαστικού.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 12 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ