Εθνική Ασφαλιστική: “Νύφη” με “προίκα” 190 εκατ. ευρώ περιμένει!

του Γιάννη Διονάτου

Σε μια παρτίδα σκακιού για πολύ δυνατούς “παίκτες” εξελίσσεται η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής και ειδικότερα το θέμα της πώλησης της, καθώς η σχετική διαδικασία, όπως τουλάχιστον προκύπτει, από τις τελευταίες πληροφορίες έχει “κολλήσει”.

Αιτία αυτής της εξέλιξης φαίνεται πως είναι η διαμάχη μεταξύ των δύο βασικών μερών, της κοινοπραξίας J. Calamos – Exin Group, του σχήματος δηλαδή που πλειοψήφησε, στον διαγωνισμό πώλησης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας. Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΧΙΝ Financial Services και της Calamos & Koudounis, φαίνεται πως οδηγούνται στα δικαστήρια, καθώς η πλευρά της Calamos & Koudounis ζητά άμεση αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της ΕΧΙΝ, οι οποίες θεωρούνται ληξιπρόθεσμες από την 1η Ιανουαρίου. Το απαιτητό ποσό είναι πάνω από 41 εκατ. δολαρίων συμπεριλαμβανομένου του αρχικού κεφαλαίου καθώς και των τόκων. Αξίζει να αναφερθεί πως μεταξύ άλλων η Calamos Family Partners, σε σχετική ανακοίνωση της, αναφέρει πως παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, η ΕΧΙΝ έχει αποτύχει να παράσχει τις απαραίτητες οικονομικές δηλώσεις καθώς και άλλες λογιστικές και ρυθμιστικές πληροφορίες και αρχεία που της είχαν ζητηθεί, στο πλαίσιο των προαναφερθέντων δανειακών συμφωνιών.

Ωστόσο ο χρόνος περνά δημιουργώντας συνθήκες πίεσης, τόσο στην διοίκηση τη Εθνικής Τράπεζας, όσο και στην κυβέρνηση, καθώς θυμίζουμε πως η πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελούσε ένα από τα βασικά θέματα προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Φυσικά, για να είμαστε δίκαιοι, τόσο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, όσο και η κυβέρνηση δεν ευθύνονται για την φάση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχουν – δικαίως – οι ανάδοχοι της πώλησης και ειδικότερα η Goldman Sachs και η JP Morgan.

Παρόλα αυτά ο χρόνος πιέζει και στο επόμενο διάστημα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να βρουν την βέλτιστη λύση σε ένα θέμα που θεωρείτο “τελειωμένο” και ξαφνικά βρίσκεται εκ νέου και πάλι στον “αέρα” δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας, ενόψει των stress test, για την Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του EMEAgr το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής εκτιμάται ότι θα κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ως καταληκτική ημερομηνία την 20η Φεβρουαρίου. Θυμίζουμε πως σε ανακοίνωση της η Εθνική Τράπεζα έχει αναφέρει πως “το όριο για την Εθνική Ασφαλιστική λήγει στις 28 Μαρτίου”.

Τα σενάρια

Σε ότι αφορά τα σενάρια της επόμενης – κυριολεκτικά – ημέρας οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Στο πλαίσιο αυτό το EMEAgr σας παρουσιάζει τα πιθανά σενάρια αναφορικά με την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως το ενδεχόμενο της διεξαγωγής ενός νέου διαγωνισμού αποτελεί απαγορευτικό σενάριο κυρίως για την Εθνική Τράπεζα η οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι σαν να τοποθετεί μια απασφαλισμένη “νάρκη” στο εσωτερικό της.

Πρώτο Σενάριο: Τα δύο μέρη, ΕΧΙΝ Financial Services και Calamos & Koudounis τελικά να βρουν την χρυσή τομή και να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως κάποιοι κύκλοι αναφέρουν πως πίσω από αυτή την “κόντρα” ενδεχόμενος να κρύβεται μια προσπάθεια μείωσης του τιμήματος από την πλευρά της κοινοπραξίας J. Calamos – Exin Group. Αξίζει να αναφέρουμε πως σε σχετική ανακοίνωση της EXIN αναφέρεται πως η συμφωνία για την Εθνική Ασφαλιστική προχωρά κανονικά. 

Δεύτερο Σενάριο: Η κινεζική κοινοπραξία Rongfeng Holding να αποτελέσει τελικά τον αγοραστή του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τρίτο Σενάριο: Η πλευρά της Calamos & Koudounis να τα “σπάσει” οριστικά με την ΕΧΙΝ Financial Services και να προχωρήσει στην αγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής συνάπτοντας “συμμαχία”, είτε με την Rongfeng Holding, είτε με νέο “παίκτη”.

H “προίκα”

Αξίζει αναφέρουμε, τέλος, πως ο αγοραστής (όποιος τελικά θα είναι αυτός) μπορεί να καταβάλει το πόστο των 718 εκατ. ευρώ για την αγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά με το “καλημέρα” θα λάβει “προίκα” ύψους 190 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα κέρδη της ασφαλιστικής εταιρείας για το 2017. Τα 90 εκατ. ευρώ, από το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα κέρδη της ασφαλιστικής εταιρείας για το 2017 και τα 100 εκατ. ευρώ στα κέρδη από τα ομόλογα που διαθέτει η Εθνική Ασφαλιστική στο χαρτοφυλάκιο της!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ