To εμβληματικό μαύρο ταξί του Λονδίνου γίνεται ηλεκτρικό

Τα μαύρα ταξί είναι ένα από τα σήματα κατατεθέν της Βρετανίας, ενώ έχουν μπει και το μουσείο σύγχρονης τέχνης για την εμβληματική μορφή τους και την σύνδεση τους με την ιστορία της χώρας. 

Όσο όμως και αν μένουν ίδια στο εξωτερικό τους, αυτό δε σημαίνει πως κάτω από το καπό δεν μπορούν να εξελιχθούν. Η LEVC (η πρώην London Taxi Company) η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τα Βρετανικά ταξί, δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω από τις εξελίξεις και αποφάσισε να παρουσιάσει το παραδοσιακό Αγγλικό ταξί σε ηλεκτρική έκδοση. 

Το πρώτο ηλεκτρικό ταξί κόστισε στον ιδιοκτήτη του 55.000 λίρες και βγήκε στους δρόμους του Λονδίνου στα τέλη Ιανουαρίου και όπως δείχνει η μέχρι στιγμής πορεία του θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα παραδοσιακά μαύρα ταξί. Το καινούργιο ΤΧ, όπως ονομάζεται το μοντέλο, υπόσχεται πως θα αλλάξει την οδηγική εμπειρία τόσο για τον οδηγό όσο και τους επιβάτες, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει σε ένα καλύτερο περιβάλλον μέσα στις Βρετανικές πόλεις. 

Κάτω από το καπό υπάρχει ένας τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας 1,5 lt από την Volvo, ο οποίος συνδυάζεται μα δύο ηλεκτρικούς κινητήρες. Η αυτονομία του ταξί είναι 130 χλμ όταν κινείται μόνο με τις μπαταρίες, ενώ όταν υπάρχει συνεργασία των ηλεκτρικών με τον βενζινοκινητήρα, η αυτονομία εκτοξεύεται στα 645 χλμ. 

Δεν είναι όμως μόνο κάτω από το καπό που ξεχωρίζει το νέο ταξί, καθώς για την καλύτερη εμπειρία και την άνεση επιβατών και οδηγού, είναι “φορτωμένο” με πολλά νέα χαρακτηριστικά, όπως ειδική πρόσβαση για αναπηρικό αμαξίδιο, wifi, θύρες φόρτισης κινητών ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, χώρο για 6 επιβάτες και μεγάλη πανοραμική οροφή. 

Προβλέποντας την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά ταξί, το Κυκλοφοριακό Συμβούλιο του Λονδίνου αποφάσισε την εγκατάσταση 150 σταθμών ταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την πόλη μέχρι το τέλος του 2018. 

Για να κατασκευάσει τα ταξί η LEVC επένδυσε 325 εκατ. λίρες στην κατασκευή εργοστασίου στο Κόβεντρι, το οποίο αρχικά θα κατασκευάσει ταξί για χρήση στο εσωτερικό της χώρας, ενώ θα ικανοποιήσει τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό παραγγελιών από άλλες χώρες. Μόνο η Ολλανδία έχει ήδη παραγγείλει 225 ηλεκτρικά ταξί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ