O Elon Musk έκανε τον πλανήτη να κοιτάξει πάλι προς τα αστέρια

Από το ίδιο σημείο που η NASA έστειλε ανθρώπους στο φεγγάρι, η Space X και ο Elon Musk εκτόξευσαν με απόλυτη επιτυχία τον Falcon Heavy πύραυλο της εταιρείας, σε μια εκτόξευση με πολλαπλά οφέλη, οικονομικά και επιστημονικά. 

Αν και η Space X στέλνει εδώ και καιρό πυραύλους με υλικά στο διάστημα, είναι η πρώτη φορά που ιδιωτική επιχείρηση εκτοξεύει πύραυλο τέτοιας δύναμης και χωρητικότητας χωρίς την συμμετοχή της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος. Ο πύραυλος μετέφερε ένα ιδιαίτερο φορτίο, ένα κατακόκκινο Tesla Roadster, το προσωπικό αυτοκίνητο του ιδρυτή της εταιρείας Elon Musk, το οποίο μάλιστα μεταφέρει κι ένα “επιβάτη”. Μια κούκλα ντυμένη με την στολή αστροναύτη της Space X. Αυτοκίνητο και κούκλα θα μπουν σε τροχιά και θα περιφέρονται στο κενό του διαστήματος για εκατομμύρια χρόνια. 

Η επιτυχία της εκτόξευσης δίνει σάρκα και οστά στο όνειρο του ιδρυτή της για την κατασκευή ακόμα μεγαλύτερων πυραύλων, οι οποίοι εν τέλει θα μεταφέρουν ανθρώπους στον Άρη. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, στα σχέδια της Space X είναι η κατασκευή της επόμενης γενιάς ακόμα μεγαλύτερων πυραύλων με την ονομασία B.F.R (Big Fu%^$ Rocket), οι οποίοι ίσως είναι έτοιμοι για εκτόξευση στα μέσα του 2020. Ο λόγος που χρησιμοποιείται πληθυντικός και αναφερόμαστε σε πυραύλους, είναι η επιτυχία του χθεσινού εγχειρήματος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η NASA αλλά και κάθε ιδιώτης που ασχολείται με την εκτόξευση πυραύλων, είναι το τεράστιο κόστος. Τόσο οι προωθητικοί όσο και ο κύριος πύραυλος κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και χρησιμοποιούνται μόνο μια φορά, αφού με τα την εκτόξευση και την αποκόλληση τους, πέφτουν μέσα στη θάλασσα και καταστρέφονται. 

Το όραμα της Space X που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, είναι η επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων, αφού πρώτα έχουν προσγειωθεί με ασφάλεια πίσω στη Γη. Αυτό ήταν και το δεύτερο μεγάλο στοίχημα της χθεσινής εκτόξευσης και στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού οι δύο προωθητικοί πύραυλοι επέστρεψαν και προσγειώθηκαν με απόλυτο συγχρονισμό. 

falcon heavy return 1

Πέρα όμως από το επιστημονικό ενδιαφέρον της χθεσινής εκτόξευσης, υπάρχει και μεγάλο επιχειρηματικό και οικονομικό ενδιαφέρον, αφού ο Falcon Heavy μπορεί να μεταφέρει έως και 63,5 τόνους φορτίου σε χαμηλή τροχιά, περισσότερο από κάθε άλλο πύραυλο αυτή τη στιγμή. Επειδή οι πύραυλοι του Falcon Heavy ξαναχρησιμοποιούνται, κάθε εκτόξευση δεν κοστίζει πολύ περισσότερο από το κόστος που έχει αυτή τη στιγμή η εκτόξευση του άλλου πυραύλου της εταιρείας, του Falcon 9 ο οποίος έχει πολύ μικρότερη χωρητικότητα φορτίου. Κάθε εκτόξευση του Falcon Heavy κοστίζει 90 εκατ. δολάρια, ενώ αυτή του Falcon 9 κοστίζει 62 εκατ. δολάρια, ποσό που είναι ήδη ιδιαίτερα χαμηλό για διαστημικές αποστολές.

Η Space X έχει ήδη κλείσει συμβόλαια εκτόξευσης με την Arabsat, εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Σαουδικής Αραβίας, ενώ υπάρχουν και συμβόλαια με τον στρατό των ΗΠΑ. 

O Elon Musk δεν είναι ο μόνος που κοιτάει προς το διάστημα με επιστημονικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, έχει επίσης εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την εποίκιση του διαστήματος μέσω της πυραυλικής εταιρείας του Blue Origin, ενώ και η Planetary Resources σε συνεργασία με ένα μεγάλο επενδυτικό fund με έδρα το Λουξεμβούργο βλέπει στους αστεροειδείς μεγάλες ευκαιρίες εξόρυξης. Υπάρχει επίσης και η Moon Express της οποίας τα επιχειρηματικά σχέδια περιλαμβάνουν τακτικές αποστολές προς και από τη Σελήνη.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ