Ανοίγει η πλατφόρμα των 120 δόσεων για χρέη έως 50.000 ευρώ

Στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα γίνονται οι αιτήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών που ενδιαφέρονται για ρύθμιση έκτος εξωδικαστικού συμβιβασμού, με την πλατφόρμα ρύθμισης 120 δόσεων για χρέη έως 50.000 ευρώ να ανοίγει από μέρα σε μέρα. Οι ελεύθεροι  επαγγελματίες θα κάνουν την αίτηση τους στην ΚΕΑΟ, ενώ σε αυτή της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) θα γίνονται μόνο οι αιτήσεις για ρύθμιση εντός εξωδικαστικού συμβιβασμού. 

Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, η ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων, προβλέπει δύο ομάδες προϋποθέσεων. Η πρώτη ομάδα αφορά γενικές προϋποθέσεις τις οποίες θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες, ενώ στην δεύτερη ομάδα υπάρχουν κάποιες ειδικές προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν το ακριβές ύψος των οφειλών, την κερδοφορία και το εισόδημα τους. 

Στους γενικούς όρους ένταξης στην ρύθμιση, εντάσσονται οι οφειλέτες τα των οποίων στα ταμεία δεν ξεπερνάνε τα 50.000 ευρώ και έχουν δημιουργηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Επίσης η περιουσία των οφειλετών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 25πλάσιο των οφειλών στα ταμεία. 

Για να μπορέσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να ενταχθούν στην ρύθμιση θα πρέπει να πληρούν κάποιες ειδικές προϋποθέσεις,ανάλογα με το ύψος των χρεών τους (κύρια οφειλή συν προσαυξήσεις συν πρόστιμα).

Χρέη έως 3.000 ευρώ

Για επαγγελματίες με χρέη έως 3.000 ευρώ που θέλουν να ενταχθούν στην ρύθμιση, θα πρέπει να υπάρχουν εμφανιζόμενα ακαθάριστα κέρδη για τουλάχιστον ένα χρόνο, την 3ετία πριν την υποβολή αίτησης, ενώ παράλληλα οι οφειλές προς τα ταμεία να μην ξεπερνάνε το 85% των συνολικών οφειλών του προς πιστωτές, με τη συνολική οφειλή προς πιστωτές να μην ξεπερνάει τα 20.000 ευρώ.

Αν ο οφειλέτης πληροί ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω κριτήρια τότε έχει την δυνατότητα εξόφλησης των χρεών του σε έως και 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων.

Χρέη 3.001 έως 20.000 ευρώ

Ο οφειλέτης που επιθυμεί να ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να εμφάνισε  ακαθάριστα κέρδη για ένα τουλάχιστον χρόνο κατά την τελευταία 3ετία.

Παράλληλα,  οι οφειλές του στα ταμεία θα πρέπει να μην ξεπερνάνε   το 85% των συνολικών οφειλών του προς πιστωτές, ενώ τέλος, οι οφειλές του προς τους πιστωτές του δεν πρέπει να ξεπερνάνε τις 20.000 ευρώ.

Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω όροι, προβλέπεται δυνατότητα εξόφλησης σε έως 120 δόσεις και διαγραφή 85% στις προσαυξήσεις και στα  πρόστιμα με τα οποία έχει επιβαρυνθεί.

Χρέη 20.001 έως 50.000 ευρώ

Για την ένταξη του οφειλέτη στην εν λόγω ρύθμιση, θα πρέπει να έχει οφειλές προς τα ταμεία που δεν ξεπερνούν το 8πλάσιο του ετησίου εισοδήματος του.

Παράλληλα, οι οφειλές του προς τα ταμεία δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 85% των συνολικών οφειλών του προς πιστωτές, ενώ οι συνολικές οφειλές του  προς πιστωτές δεν πρέπει να ξεπερνάνε  τα 20.000 ευρώ.

Εφόσον ένας οφειλέτες πληροί τα παραπάνω ειδικά κριτήρια και τα γενικά προαναφερθέντα κριτήρια,  μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του σε έως 120 δόσεις, μετά από ”κούρεμα” 85% στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ