Τρ. Πειραιώς: “Τρέχει” πρόγραμμα εθελουσίας με αποζημίωση ως 61+12 μισθούς

Από σήμερα έως και τις 20 Φεβρουαρίου ”τρέχει” το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της τράπεζας Πειραιώς, με στόχο την αποχώρηση τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων από όλο το δίκτυο της τράπεζας και της εν Ελλάδι θυγατρικές της, με σκοπό τη μείωση του κόστους λειτουργίας της τράπεζας. 

Το πρόγραμμα δίνει στους εργαζόμενους της Τράπεζας και των Θυγατρικών Εταιριών εσωτερικού τις ακόλουθες επιλογές:

1. Να αποχωρήσουν άμεσα και να λάβουν εφάπαξ αποζημίωση. Το ύψος της αποζημίωσης καθορίζεται από το εύρος ηλικίας και υπηρεσίας καθώς και τον τόπο εργασίας. Επιπλέον, για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση προβλέπεται η πληρωμή των πλασματικών ετών.

2. Για τις μητέρες που βρίσκονται σε άδεια τοκετού ή λοχείας ή σε χρήση σωρευτικής άδειας, να λάβουν μακροχρόνια άδεια πέντε ετών, με λύση της εργασιακής σχέσης στη λήξη της άδειας. Κατά τη διάρκεια της άδειας συνεχίζεται κανονικά η καταβολή των εισφορών στα ασφαλιστικά
ταμεία ενώ η εργαζόμενη απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παρουσίας και παροχής εργασίας στην Τράπεζα/Εταιρία.

3. Να λάβουν άμεσα ένα ποσό ως εφάπαξ αποζημίωση και παράλληλα μακροχρόνια άδεια πέντε ετών, με λύση της εργασιακής σχέσης στη λήξη της άδειας. Κατά τη διάρκεια της άδειας συνεχίζεται κανονικά η καταβολή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ ο εργαζόμενος απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παρουσίας και παροχής εργασίας στην Τράπεζα/Εταιρία.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ιδιωτική ιατροφαρμακευτική κάλυψη για πέντε έτη και παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης προγραμμάτων υποστήριξης και ενίσχυσης των εργαζομένων για εναλλακτικές επαγγελματικής συνέχειας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η αποζημίωση που προσφέρεται φτάνει έως τους 61 μισθούς, αποζημίωση που κλιμακώνεται ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, την ηλικία και τον τόπο εργασίας. Επίσης υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε όσους προέρχονται από ΑΤΕ, Συνεταιριστική Πελοποννήσου και Πανελλήνια και τους υπόλοιπους εργαζόμενους

Στην πρώτη κατηγορία (πρώην ΑΤΕ, Πελοποννήσου και Πανελλήνια) υπάρχουν μόνο ηλικιακά κριτήρια με την αποζημίωση να ξεκινάει από 24 μισθούς για έως και 29 χρονών, φτάνοντας τους 61 μισθούς για εργαζόμενους πάνω από 57 χρονών. 

Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, η αποζημίωση προκύπτει συνδυαστικά, υπολογίζοντας την ηλικία και τον χρόνο προϋπηρεσίας, ξεκινώντας από τους 24 μισθούς αποζημίωση για τους εργαζόμενους έως και 29 ετών με έως 5 χρόνια προϋπηρεσία και φτάνοντας τους 61 μισθούς για εργαζόμενους άνω των 57 ετών με πάνω από 21 χρόνια προϋπηρεσία. 

Για τους εργαζόμενους στην περιφέρεια, η τράπεζα Πειραιώς προσφέρει επιπλέον αποζημίωση, που μπορεί να φτάσει έως και 12 μισθούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ