Είναι το AirBnB φθηνότερο από το ξενοδοχείο;

Αν και η απάντηση είναι μάλλον προφανής, τα στατιστικά στοιχεία από διάφορες πηγές δείχνουν ότι το AirBnB είναι αρκετά πιο φθηνό από τα ξενοδοχεία και ότι έχει γίνει το λεγόμενο «disrupt» στην αγορά.

Από την άλλη πλευρά όμως και το AirBnB, όπως και διάφορες άλλες υπηρεσίες της λεγόμενης ψηφιακής οικονομίας, λειτουργούν σε γκρίζες ζώνες εκμεταλλευόμενες την ψηφιακή φύση τους, την «διαμεσολάβηση» που προσφέρουν αλλά και την απουσία κανονιστικού πλαισίου και γίνονται με αυτό το τρόπο μεγάλοι ανταγωνιστές της εκάστοτε ρυθμιζόμενης αγοράς.
Το γεγονός αυτό δίνει το δικαίωμα στους παραδοσιακούς παίκτες να μιλάνε για αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά από την άλλη αυτή η νέα πραγματικότητα ίσως είναι μια καλή αρχή να επαναπροσδιοριστούν οι (υψηλές) τιμές της αγοράς. 

Με την έλευση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους τα ταξίδια, ακόμα και σε μακρινούς προορισμούς γίνονται εξαιρετικά προσιτά, για παράδειγμα ένα ταξίδι μετ΄επιστροφής Αθήνα – Σιγκαπούρη κοστίζει περίπου 500 ευρώ, με το  μεγαλύτερο εμπόδιο πλέον είναι το κόστος της διαμονής. Ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς χρειάζεται μια περιουσία για μια ολιγοήμερη διαμονή.

H Statista συγκέντρωσε σε ένα Infographic δεδομένα από τη γερμανική μηχανή αναζήτησης ξενοδοχείων HRSαλλά και το, εξαιρετικά χρήσιμο σε όσους ασχολούνται με το AirBnB, AirDNA, για να συγκρίνει τις μέσες τιμές σε μερικές ενδεικτικές πόλεις τον Ιανουάριο του 2018.

Σε πόλεις όπως η Ν. Υόρκη, το Τόκιο και το Τορόντο η διαφορά τιμών μεταξύ ξενοδοχείων και AirBnB είναι τεράστια. Αν σε αυτή προσθέσουμε και τη δυνατότητα μαγειρέματος στο σπίτι η εξοικονόμηση χρημάτων για κάθε ταξίδι μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ