Τέλος εποχής, τα κορίτσια της Formula 1 φεύγουν από τα grid

Μια πολύ διαφορετική εικόνα θα έχει το νέο πρωτάθλημα της Formula 1 που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, αφού οι καλλίγραμμες κοπέλες που κοσμούσαν με την παρουσία τους τη γραμμή εκκίνησης θα αποτελέσουν παρελθόν

Σε ανακοίνωση τους οι διοργανωτές έκαναν λόγο για μια πρακτική που “δεν συμφωνούσε με τις κοινωνικές νόρμες της εποχής μας“. Τα αποκαλούμενα grid girls ήταν συνήθως ντυμένα με τα χρώματα των χορηγών και προστάτευαν τους οδηγούς με ομπρέλες ή κρατούσαν πινακίδες με τα ονόματα τους. 

Το πολλές φορές προκλητικό τους ντύσιμο και η εμπορευματοποίηση της εικόνας τους είχε προκαλέσει πολλές φορές στο παρελθόν τις αντιδράσεις πολλών οργανώσεων. Οι συζητήσεις για την απόσυρσή τους έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και η πρόσφατη απόφαση της διοργανώτριας αρχής των πρωταθλημάτων darts (οι αγώνες με τα βελάκια), να απαγορεύσει την συνοδεία των αθλητών από καλλίγραμμες κοπέλες, έδωσε το έναυσμα και στην Formula 1 να ακολουθήσει έναν πιο politically correct δρόμο. 

grid

“Τα τελευταία χρόνια μελετήσαμε τις πτυχές των αγώνων που ήθελαν ανανέωση ώστε να είμαστε συντονισμένοι με το όραμά μας για το μεγάλο αυτό άθλημα. Αν και τα grid girls έχουν ταυτιστεί με τη Φόρμουλα 1 για δεκαετίες, πιστεύουμε ότι το “έθιμο” αυτό δεν συμβαδίζει με τις αξίες του προϊόντος μας” δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος διαφήμισης της Φόρμουλα 1.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αφού θεωρείται πως καταστρέφει ένα βασικό κομμάτι των αγώνων, ενώ σε δηλώσεις της στην Sun, η Κέλι Μπρουκ που ήταν για πολλά χρόνια grid girl “Είναι μια από τις καλύτερες δουλειές που είχα ποτέ. Ντύνεσαι όμορφα αλλά ποτέ δεν ένιωσα ότι αποτελώ αντικείμενο εκμετάλλευσης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ