Αισιοδοξία στις τράπεζες για τα stress test

Παρά τις “αντικειμενικά σκληρές” παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου για τις τιμές στα ακίνητα, διαχειρίσιμα θεωρούν τα stress test οι ελληνικές τράπεζες, βασιζόμενες στους ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, που σήμερα κινούνται μεταξύ 15% και 18%.

Ακόμα και στο δυσμενές σενάριο οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ στις παραδοχές για την πορεία του ΑΕΠ, το δυσμενές σενάριο είναι καλύτερο από αυτό της Πορτογαλίας. 

Οι προβολές για τις τιμές εμπορικών και οικιστικών ακινήτων είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τις τράπεζες, με το δυσμενές σενάριο να έχει σωρευτική μείωση στην τριετία 2018-2020 17,6% για τις κατοικίες και 17,4% στα εμπορικά. Οι παραδοχές όμως των εμπορικών ακινήτων αποτελούν τον μεγαλύτερο σκόπελο για τις τράπεζες αφού για την επόμενη τριετία η πρόβλεψη είναι χειρότερη από αυτές στα stress test του 2015 που το δυσμενές σενάριο προέβλεπε αθροιστική πτώση 9,1%. Όμως η επιβάρυνση του δυσμενούς σεναρίου μπορεί να εξισορροπηθεί από την ήπια προβολή του δυσμενούς σεναρίου για την πτώση στα οικιστικά ακίνητα, με δεδομένο πως τα περισσότερα στεγαστικά, αλλά και μεγάλο κομμάτι τω κόκκινων δανείων των τραπεζών, είναι απλές κατοικίες. 

Σε ότι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, οι δείκτες των τραπεζών είναι πολύ πιο ισχυροί σε σχέση με την διαδικασία των stress test του 2015, κάτι που προκαλεί αισιοδοξία στους κόλπους των τραπεζών. 

Η επόμενη μέρα

– Σε περίπτωση μη ανάδειξης κεφαλαιακής ανάγκης δεν θα χρειαστεί καμία δέσμευση από την μεριά των τραπεζών.
– Σε περίπτωση ανάδειξης κεφαλαιακής ανάγκης που καλύπτεται από την κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών, η αντιμετώπιση θα είναι ήπια και οι τράπεζες θα κληθούν να κάνουν κινήσεις ήπιου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση τους.
– Σε περίπτωση ανάδειξης υψηλών κεφαλαιακών αναγκών, οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν capital plans τα οποία θα εκθέσουν τους τρόπου αντιμετώπισης των αναγκών, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν πωλήσεις θυγατρικών, μείωση κόστους λειτουργίας δικτύου και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Οι ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσουν να στέλνουν τα πρώτα δεδομένα σε τρία στάδια, με την αρχή να γίνεται στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, με την τελευταία αποστολή να γίνεται στις αρχές Απριλίου. Τα αποτελέσματα των stress test θα ανακοινωθούν στα μέσα Μαΐου. 

Παρόλο που τα stress test είναι ίδια για όλες τις Ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ελληνικές ξεκινάνε νωρίτερα την διαδικασία, για να υπάρξει χρόνος να γίνουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις εντός του υπάρχοντος προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ