Σήμερα ανακοινώνονται τα σενάρια για τα stress test των τραπεζών

Σήμερα ανακοινώνονται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή οι όροι βάση των οποίων θα πραγματοποιηθούν τα stress test των ελληνικών τραπεζών, με τις ανακοινώσεις να αφορούν τόσο το βασικό όσο και το δυσμενές σενάριο.

Τα stress tests που είναι ενιαίο για όλες τις Ευρωπαϊκές τράπεζες, στη βάση του στατικού ισολογισμού 2017, αναμένεται να ξεκινήσουν για τις Ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο ενώ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου. Σε περίπτωση που κάποια τράπεζα αποτύχει στα stress test θα πρέπει να καταθέσει σχέδιο για την κεφαλαιακή της ενίσχυση. Κομβικά για τις Ελληνικές τράπεζες είναι τα σενάρια που αφορούν την πορεία του ΑΕΠ και των τιμών των ακινήτων την τριετία 2018-2020. 

Ο Φεβρουάριος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας για τις τράπεζες καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες με το “λογαριασμό” του IFRS9, το νέο λογιστικό πρότυπο που ισχύει από την πρώτη του Ιανουαρίου και απαιτεί από τις τράπεζες να προχωρούν στο σχηματισμό προβλέψεων στη βάση των πιθανών μελλοντικών ζημιών. 

Οι πρόσθετες προβλέψεις που καλούνται να σχηματίσουν οι τράπεζες ενόψει της εφαρμογής του IFRS 9 υπολογίζονται στα 6 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να εξαντλήσουν τις προβλέψεις τους προκειμένου να έχουν τα περιθώρια για πιο δραστικές λύσεις σε κόκκινα δάνεια. Αυτό καθίσταται εφικτό επειδή οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα απόσβεσης της ζημίας από τις πρόσθετες προβλέψεις σε βάθος πενταετίας (η απόσβεση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 5% την πρώτη χρονιά και θα φτάσει το 75% το 2023 που θα είναι και η χρονιά full effect).

Τα αποτελέσματα των stress test είναι ιδιαίτερα κρίσιμα καθώς μπορεί να καθορίσουν την επόμενη μέρα από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, πριν από τις άλλες χώρες έτσι ώστε στην περίπτωση κεφαλαιακών αναγκών να προλάβουν να καλυφθούν από τα διαθέσιμα κεφάλαια του υπάρχοντος προγράμματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ