Πως μπορείτε να “κουρέψετε” μέχρι και 90% από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, έχουν γίνει βασικό θέμα διαπραγμάτευσης στις ελληνικές τράπεζες και όλες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες να τα “ξεφορτωθούν” από τα χαρτοφυλάκια τους, πουλώντας τα σε ξένα Funds. Μεγάλο κομμάτι των ΜΕΔ αφορούν χρέη από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, τα οποία ανέρχονται περίπου στα 2 δισ. ευρώ ανά τράπεζα. 

Πριν φτάσουν σε διαδικασία πώλησης των ΜΕΔ, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να επικοινωνήσουν με τους υπόχρεους δανειολήπτες και να προχωρήσουν σε πρόταση ρύθμισης των δανείων τους. Η ρύθμιση μπορεί να οδηγήσει σε κούρεμα που μπορεί να φτάσει έως και το 90%.

Αν για παράδειγμα δανειολήπτης έχει χρέη 10.000 ευρώ από δάνειο, μπορεί να απαλλαγεί από το χρέος των 9.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ να πληρωθούν με δόσεις σε συμφωνία με την τράπεζα. Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σημερινό τους χρέος, έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το μεγαλύτερο μέρος του, το οποίο συνήθως είναι οι τόκοι από την καθυστέρηση εξυπηρέτησης του, και να εξασφαλίσουν δυνατότητα αποπληρωμής σε χαμηλές δόσεις. 

Οι περιπτώσεις Eurobank και Εθνικής Τράπεζας

Ήδη η Eurobank έχει προσφέρει πακέτο ρύθμισης σε 60.000 δανειολήπτες, με έκπτωση που φτάνει το 70% έως 75% της βασικής οφειλής, αλλά και στο σύνολο των τόκων και λοιπών χρεώσεων, φτάνοντας σε συνολικό “κούρεμα” 90% της οφειλής.  Από ότι φαίνεται σειρά παίρνει η Εθνική Τράπεζα η οποία ετοιμάζεται να στείλει επιστολή ρύθμισης οφειλών σε περίπου 180.000 δανειολήπτες για “κούρεμα” κοντά στο 70% της αρχικής ρύθμισης, το οποίο μπορεί να φτάσει επίσης το 90% αν υπολογιστούν τόκοι και λοιπές χρεώσεις. 

Όπως δείχνουν όλα και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν άμεσα σε ανάλογες ρυθμίσεις των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ