Ολική επικράτηση του Google Play απέναντι στο App Store στο τέταρτο τρίμηνο του 2017

Μια έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει πως μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 οι εφαρμογές που “κατέβηκαν” από το Google Play έφτασαν τα 19 εκατομμύρια, νούμερο 145% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των κατεβασμάτων από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple. 

Παρόλα αυτά τα έσοδα ήταν αντιστρόφως ανάλογα, με το App Store να έχει διπλάσια έσοδα από το ηλεκτρονικά κατάστημα της Google. Συνολικά σχεδόν 27 εκατομμύρια εφαρμογές και παιχνίδια “κατέβηκαν” από τα ηλεκτρονικά καταστήματα και των δύο εταιρειών, με το κατάστημα της Google να καταγράφει νέο ρεκόρ, αφού η φετινή του επίδοση είναι 7% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περσινή. 

Από τα 27 εκατομμύρια εφαρμογές, οι 19 εκατ. κατέβηκαν από το Google Play, με την έρευνα να καταγράφει μόνο τις εφαρμογές που κατέβηκαν για πρώτη φορά και όχι αυτές που επανεγκαταστάθηκαν ή αναβαθμίστηκαν. Τη μεγαλύτερη αύξηση έδειξαν οι αναπτυσσόμενες αγορές, με τις Ινδία, Ινδονησία και Βραζιλία να έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Παρόλο που σε αριθμό εγκαταστάσεων η Google υπερίσχυσε της Apple, δεν συνέβη το ίδιο σε ότι αφορά τα έσοδα από αυτές, αφού η Apple είδε τα έσοδα της μόνο από το τέταρτο τρίμηνο να φτάνουν τα 11,5 δισ. δολάρια, 95% περισσότερα από αυτά της Google. Οι αγορές και συνδρομές εντός εφαρμογής για υπηρεσίες streaming ήταν η αιχμή του δόρατος για την Apple, ενώ η Google είδε τα έσοδα της να έρχονται από τις επαγγελματικές της εφαρμογές και πιο συγκεκριμένα για την αγορά επιπλέον χωρητικότητας σε υπηρεσίες cloud.

Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις της αγοράς δείχνουν πως οι εγκαταστάσεις εφαρμογών ή τα έσοδα από αυτές δεν πρόκειται να ελαττωθούν μέσα στο 2018, αντίθετα προβλέπεται πως τα νούμερα αυτά θα αυξηθούν, ειδικά όσο η τεχνολογία και τα smartphones θα γίνονται πιο φτηνά και πιο εύκολα προσβάσιμα σε αναπτυσσόμενες τεχνολογικά χώρες. Αυτή η αναπτυξιακή τάση θα γίνει πιο εμφανής στα κατεβάσματα από το Google Play αφού οι τιμές των Android τηλεφώνων συνεχίζουν και κατεβαίνουν, κάνοντας τα προσβάσιμα σε αγορές που μέχρι τώρα είχαν μικρή διείσδυση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ