Ο ιδρυτής μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών bitcoin δεν “αγγίζει” τις ICO “γιατί είναι επικίνδυνες”!

Ο Bobby Lee, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BTCC, μιας από τις 4 μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης bitcoin στην Κίνα, αρνείται να επενδύσει σε altcoin, κρυπτονομίσματα δηλαδή που έχουν δημιουργηθεί μέσω ICO, καθώς όπως είπε “δυστυχώς είμαι πολύ συντηρητικός, είμαι της παλιάς σχολής και δεν αγγίζω τα Altcoins, δεν αγγίζω τις ICO. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνες. Απλά δεν έχει νόημα να επενδύσεις σε αυτά. Ίσως αλλάξω γνώμη βέβαια σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο. Δεν ξέρω”

Το 2017 ήταν χρονιά ορόσημο για τα κρυπτονομίσματα, καθώς η αγορά είδε μια τεράστια “έκρηξη” στο φαινόμενο των εταιρειών που αντλούν χρήματα εκδίδοντας τα δικά τους κρυπτονομίσματα, τα οποία είναι δομημένα με παρόμοιο τρόπο με το bitcoin, με αυτές τις ICO να έχουν συγκεντρώσει πάνω από 4 δισ. δολάρια, κυκλοφορώντας πάνω από 1400 altcoins.

Όμως αυτή η αλματώδης ανάπτυξη έχει προκαλέσει μια αυξανόμενη ανησυχία για την βιωσιμότητα των εταιρειών αυτών και την απουσία προστασίας των επενδυτών τους. Η Tezos αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του προβλήματος. Η startup που άντλησε 232 εκατ. δολάρια για να φτιάξει εάν πιο αποτελεσματικό blockchain, έκτοτε έχει απασχολήσει την αγορά μόνο με τις εσωτερικές νομικές διαφωνίες και συγκρούσεις, ενώ οι επενδυτές έχουν πάρει πια την απόφαση ότι έχουν χάσει τα λεφτά τους. 

Σύμφωνα με τα λόγια του Lee, “τα μόνα που αναγνωρίζω και θεωρώ αξιόπιστα αρκετά για να τα έχω στο προσωπικό μου χαρτοφυλάκιο και πορτοφόλι, είναι τα bitcoin, litecoin, ethereum και bitcoin cash. Οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτά δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να τα αγγίξει και δεν θα πρότεινα και σε κανέναν άλλο να το κάνει”. 

Εκτός από την κακοδιαχείριση και την έλλειψη προστασίας των επενδυτών, υπάρχουν επίσης πολλές ανησυχίες για απάτες στο οικοσύστημα των ICOs, το οποίο είναι ανεξέλεγκτο από πολλές δικαιοδοσίες. “Υπάρχουν πολλές απάτες” προειδοποιεί ο Lee “και θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες. Οι αγοραστές θα πρέπει να προσέξουμε. Αυτή η τεχνολογία είναι δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί να επιτρέψει να γίνουν καλά πράγματα, αλλά μπορεί να επιτρέψει με την ίδια ευκολία και κακά πράγματα, αν κάποιος έχει εγκληματική νοοτροπία. Αλλά αυτό ισχύει για τα πάντα”.

Η BTCC ιδρύθηκε το 2011 και ήταν ένα από τα παλιότερα ανταλλακτήρια bitcoin στον κόσμο, μέχρι που έκλεισε κάτω από την πίεση των Κινεζικών αρχών. Τώρα πια ασχολείται αποκλειστικά με την εξόρυξη bitcoin, ενώ διαθέτει και υπηρεσίες ηλεκτρονικού πορτοφολιού για κρυπτονομίσματα, ενώ απασχολεί 100 άτομα στα γραφεία της στην Σανγκάη. 

Ο αδερφός του Bobby Lee, είναι ο δημιουργός του Litecoin, Charlie Lee, έχει επίσης εκφράσει σε παλιότερη συνέντευξη του τις ανησυχίες του σχετικά με τις απάτες του χώρου “Νομίζω πως υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι απάτης στο χώρο. Η προσπάθεια των ανθρώπων να βγάλουν πολλά λεφτά στον ελάχιστο δυνατόν χρόνο, έχει προσελκύσει πολλούς απατεώνες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ