Η Εθνική Τράπεζα βγάζει “στο σφυρί” κόκκινα δάνεια 5,2 δις ευρώ!

Η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε την διαδικασία του προγράμματος “Project Earth”, για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, το οποίο περιλαμβάνει δάνεια αρχικού κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ στα οποία αν συνυπολογιστούν οι τόκοι, το συνολικό ποσό φτάνει τα 5,2 δισ. ευρώ.

Η Morgan Stanley ενεργώντας ως σύμβουλος πώλησης, έχει ξεκινήσει ήδη τις αποστολές teaser σε επενδυτές, οι οποίοι πρέπει να υπογράψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία. Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν την ολοκλήρωση των stress tests με τις πρώτες μη δεσμευτικές προσφορές να έχουν υποβληθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου. 

Η μέση οφειλή των περίπου 200.000 δανειοληπτών που περιλαμβάνει το προς πώληση χαρτοφυλάκιο διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ, με τον μέσο όρο καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση κάθε δανείου είναι τα επτά χρόνια. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων (κυρίως προς ελεύθερους επαγγελματίες).

Από την αρχική απαίτηση των 2 δισ. ευρώ, λιγότερα από το 1 δισ ευρώ είναι ακόμα στον ισολογισμό της τράπεζας, ενώ τα υπόλοιπα έχουν διαγραφεί λογιστικά. 

Η Εθνική τράπεζα ως όφειλε και βάση του κώδικα δεοντολογίας, έστειλε στους δανειολήπτες επιστολές βάση των οποίων προτείνει οριστική διευθέτηση του δανείου, με τις οφειλές όσων ανταποκρίθηκαν να εξαιρούνται από το προς πώληση χαρτοφυλάκιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ