Το 2017 ήταν μια χαμένη χρονιά για την φαρμακοβιομηχανία, που βρίσκεται σε απόγνωση

Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, δεν αναλώθηκε σε ευχολόγια αλλά αποτέλεσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να εκφράσουν στον υπουργό τα προβλήματα του κλάδου.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, κάνοντας έναν απολογισμό για το έτος που πέρασε, τόνισε ότι ήταν μια χαμένη χρονιά, με ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο φαρμακευτικός κλάδος, αλλά και οι Έλληνες ασθενείς έχουν γίνει θεατές της θεσμοθέτησης μιας σειράς επικίνδυνων πολιτικών υγείας, που δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό δεδομένου ότι οι μεν απειλούνται από πολιτικές φοροεξόντωσης, στους δε τίθενται προσκόμματα στην πρόσβασή τους στις καινοτόμες θεραπείες. 

από αριστερά ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης
από αριστερά ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης

Η συνεισφορά μας στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη είναι πάνω από 30% ή αλλιώς 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμη, μέσω των επιστροφών κι εκπτώσεων αυτών, καλύψαμε το κόστος κάλυψης 840.000 ανασφάλιστων συμπολιτών μας, που ανήλθε σε 165 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το μοντέλο τιμολόγησης έχει στερέψει από εξοικονομήσεις και απλά διαιωνίζει τις στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση 240 φαρμάκων από την αγορά. Την περασμένη χρονιά αναλώσαμε πολύτιμο χρόνο κι ενέργεια για την ανακατανομή του clawback και την αύξηση του rebate, αντί για πραγματικές μεταρρυθμίσεις” δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, για να συνεχίσει με τις δυσοίωνες προβλέψεις για το 2018 και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι ασθενείς

“Δυστυχώς, και το 2018 φαίνεται ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη για την καινοτομία με αναπόφευκτες και οδυνηρές επιπτώσεις για όλους, με καθυστέρηση από 2 έως και 4 χρόνια εισόδου των νέων φαρμάκων, καθώς εφαρμόζεται 25% τέλος εισόδου στα νέα φάρμακα, τίθενται εξωτερικά και εσωτερικά κριτήρια αξιολόγησης νέων φαρμάκων και βρίσκεται υπό σύσταση η επιτροπή ΗΤΑ που σε συνδυασμό με την επιτροπή διαπραγμάτευσης, θεσπίζει σαν βάση έκπτωσης το 39% χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θεραπευτική αξία των φαρμάκων! Οι ανάγκες των ασθενών πρέπει να καλύπτονται με επιστημονικούς και όχι λογιστικούς όρους”.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυνατότητες της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που αποτελεί τη δεύτερη εξαγωγική δύναμη της χώρας, αλλά και στην αναστροφή του φαινομένου brain drain με τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, εφόσον υιοθετηθούν φιλοεπενδυτικές και αναπτυξιακές στρατηγικές. Κλείνοντας, επανάλαβε για μια ακόμη φορά, ότι ο ΣΦΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Πολιτείας, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα φέρουν νέα ισορροπία και θα συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο, λειτουργικό και αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που θα σέβεται απόλυτα τις ανάγκες των ασθενών, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους με αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης.

ο Δ.Σ. και ο Γενικός Δ/ντής του ΣΦΕΕ
ο Δ.Σ. και ο Γενικός Δ/ντής του ΣΦΕΕ

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός τόνισε πως το 2018 θα είναι μια χροιά ορόσημο για την Ελλάδα, η οποία “βγαίνει από το φαύλο κύκλο της Επιτροπείας” κάτι που θα δώσει ανάσα στην χώρα και “θα μας δώσει μεγαλύτερους «βαθμούς» ελευθερίας για να
οργανώσουμε την πολιτική υγείας και γενικότερα την πολιτική του κράτους με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι με βάση αυθαίρετους δημοσιονομικούς στόχους“. 

Ο υπ. Υγείας τόνισε επίσης πως “χρειάζεται να γίνουν κρίσιμες παρεμβάσεις. Καταρχήν στο πεδίο της αξιολόγησης – αυτό που νομοθετήσαμε πριν λίγο καιρό είναι πολύ σημαντικό βήμα και μέλημα μας είναι να ενεργοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο μηχανισμός αξιολόγησης της
φαρμακευτικής καινοτομίας (HTA) ώστε να μετατοπιστεί επιτέλους η συζήτηση από το κόστος στη θεραπευτική αξία ενός φαρμάκου- από κοινού με την αναβαθμισμένη διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης και σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα μητρώα – την ενσωμάτωση των οποίων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης επιταχύνουμε αυτή την περίοδο – νομίζω ότι μπορούμε να προσδοκούμε σε ένα καλύτερο «μίγμα» πολιτικής πιο βιώσιμο και πιο αποτελεσματικό για τους πολίτες”.

Τέλος ο υπουργός τόνισε πως οι ΕΟΦ και ΕΟΠΥ καταβάλλουν μια συστηματική προσπάθεια για μια να γίνει το καλύτερο δυνατό “Έντιμα, καθαρά και χωρίς συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» . Έχουμε εγκαινιάσει μια διαδικασία θεσμικού διαλόγου με τη φαρμακοβιομηχανία και νομίζω ότι διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας υπάρχει απ’ όλες τις πλευρές. Η κρίση μας έχει κάνει ωριμότερους και κανείς δεν μπορεί να αναπολεί την προηγούμενη περίοδο της ασυδοσίας.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ