Πως μπορεί το internet of Things να αλλάξει τον πλανήτη

Το Internet of Things από την στιγμή που παρουσιάστηκε σαν ιδέα, χαιρετήθηκε από σύσσωμη την επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα, σαν τον προορισμό της τεχνολογικής εξέλιξης. Όμως κανένας δεν κατάφερε να το περάσει στον κόσμο, ούτε να δείξει κάποιο απτό παράδειγμα, για τα οφέλη που έχει αυτή η τεχνολογία.

Οι ελάχιστες καταναλωτικές συσκευές, μπορεί να μοιάζουν “εντυπωσιακές”, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα μεγάλο και ακριβό gadget, που δεν δείχνει ούτε το ένα εκατοστό από αυτά που μπορεί να κάνει αυτή η εξέλιξη. 

Αλήθεια τώρα, πιστεύει κανείς πραγματικά ότι δεκάδες εταιρείες έχουν “ρίξει” δισεκατομμύρια σε έρευνα και ανάπτυξη, μόνο και μόνο για να μπορεί το ψυγείο να παραγγέλνει μόνο του γιαούρτια; Είναι σαν να φτιάχνεις το τέλειο ανδροειδές ρομπότ και να το βάζεις αποκλειστικά να ισιώνει τα κάδρα. Σίγουρα μπορεί να το κάνει, αλλά δεν είναι φτιαγμένο για αυτό το λόγο.

Το Internet of Things είναι προορισμένο για να βοηθήσει σε πολύ πιο σοβαρά πράγματα και να λειτουργήσει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Σε συνδυασμό με προηγμένα συστήματα ανάλυσης δεδομένων αλλά και την ολοένα και μεγαλύτερη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη βελτίωση της γεωργίας, την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ακόμα και να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση και περιορισμό ιών που σήμερα είναι θανατηφόροι. 

Εξυπνότερες πόλεις

Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα σε πόλεις, από μόλις 34% το 1960. Μέχρι τα μέσα του αιώνα, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φθάσει το 66% , σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη . Οι πόλεις είναι σημαντικοί παράγοντες για την αλλαγή του κλίματος, και μερικοί αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις της μέσω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και την εμφάνιση όλο και πιο σοβαρών καιρικών φαινόμενων.

Αλλά οι πόλεις είναι επίσης μεγάλες θερμοκοιτίδες για τα συστήματα IoT που κάνουν αστική ζωή πιο ελκυστική, όπως γρήγορα, άνετα συστήματα μεταφοράς, ασφαλή φωτισμό των δρόμων και ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Στη Βαρκελώνη, το ασύρματο δίκτυο της πόλης σε συνδυασμό με ένα τεράστιο σύστημα πληροφοριών από που συνδέεται με αισθητήρες, ειδικό λογισμικό και μια πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων επέτρεψε την πόλη να παρέχει αυτόματο φωτισμό των δρόμων, ελεγχόμενο εξ αποστάσεως πότισμα για πάρκα και σιντριβάνια, «on-demand» μάζεμα σκουπιδιών, ψηφιακά δρομολόγια λεωφορείων και έξυπνων παρκόμετρων. Οι IoT δυνατότητες στις αστικές υπηρεσίες έχουν μειώσει δραματικά την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη ρύπανση, καθώς και τη χρήση σε νερό, φως και ενέργεια. 

Η Βαρκελώνη όμως δεν είναι η μόνη πόλη που έχει υιοθετήσει το ΙοΤ. Πολλές άλλες πόλεις έχουν βάλει το ΙοΤ για δουλειά, με ένα δίκτυο αισθητήρων που ανά πάσα στιγμή μετράνε την δραστηριότητα της πόλης και σε συνδυασμό με την ανάλυση των δεδομένων, μπορούν και ελέγχουν καλύτερα τις λειτουργίες τους. 

connected internet  iot

Καθαρός αέρας και νερό

Το Internet of Things μπορεί να βελτιώσει την δημόσια υγεία σε πόλεις όπως το Πεκίνο ή το Δελχί που πάσχουν από χρόνια ρύπανση. Στο Λονδίνο, όπου έως και 9.000 θάνατοι το χρόνο αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η Drayson Technologies έχει αισθητήρες που διανέμονται στους κούριερ και ένα στόλο των αυτοκινήτων. Οι αισθητήρες, μεταδίδουν δεδομένα σε smartphones μέσω Bluetooth, και επιτρέπουν στην Drayson να δημιουργήσει χάρτες σε πραγματικό χρόνο που δείχνουν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη την πόλη.

Στο Όκλαντ, η Aclima, μια περιβαλλοντική startup, συνεργάζεται με την Google και ερευνητές από πανεπιστήμια για να δημιουργήσουν ένα λεπτομερή χάρτη της ρύπανσης με τη βοήθεια των αυτοκινήτων της Google τα οποία μεταφέρουν ειδικούς αισθητήρες. Αυτός ο χάρτη μπορεί να βοηθήσει τους φορείς για την χάραξη πολιτικής εντοπισμού και μείωσης της ρύπανσης στο σημείο που δημιουργείται, τη στιγμή που δημιουργείται. 

Φανταστείτε να ενωθούν όλες οι πόλεις μια χώρας με ένα τέτοιο σύστημα. 

Έξυπνη Γεωργία

Από τις μεγάλες εταιρείας που έχουν βιομηχανοποιήσει τη γεωργία μέχρι τους μικρούς ανεξάρτητους παραγωγούς, καλλιεργητές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο των πραγμάτων για να μειώσουν την κατανάλωση νερού και λιπασμάτων, τον περιορισμό των αποβλήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ή της απόδοσης των προϊόντων τους. Από την παρακολούθηση του μικροκλίματος σε κάθε περιοχή, παρακολούθηση των αλλαγών της θερμοκρασίας και υγρασίας σε ολόκληρη την καλλιεργήσιμη έκταση και την μετακίνηση των ευπαθών προϊόντων στις αποθήκες για να προφυλαχθούν, το ΙοΤ έχει φέρει επανάσταση στην γεωργία. 

Στην Καλιφόρνια που διανύει παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, οι παραγωγοί συνεργάστηκαν με τεχνολογικές εταιρείες προκειμένου να βρουν τρόπο να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση νερού. Ένας συνδυασμός drones, αισθητήρων εδάφους και ανάλυσης δεδομένων, επέτρεψε την μείωση χρήσης νερού και λιπασμάτων μέχρι και 40%, χωρίς καμία μείωση στην απόδοση της καλλιέργειας. 

pollution

Κυνηγώντας τον καρκίνο

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών. Ενώ η εξέταση και οι θεραπείες έχουν βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης, η παραδοσιακή μαστογραφία δεν μπορεί να εντοπίσει έναν όγκο μέχρις ότου η νόσος είναι προχωρημένη. Η iTBra, που αναπτύχθηκε από την Cyrcadia Health, θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν τον καρκίνο του μαστού πολύ πιο γρήγορα. Αποτελείται από δύο επιθέματα στήθους με ενσωματωμένους αισθητήρες που ανιχνεύουν αλλαγές της θερμοκρασίας στον ιστό του μαστού με την πάροδο του χρόνου. Τα δεδομένα μεταδίδονται ασύρματα στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη αλλά και στον γιατρό της. Με την εφαρμογή μηχανικής μάθησης και προγνωστικών analytics σε αυτά τα δεδομένα, οι γιατροί θα μπορούσαν να εντοπίσουν μοτίβα ενδεικτικά του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Η Cyrcadia έχει ξεκινήσει να δοκιμάζει το προϊόν στην Ασία, όπου τα ποσοστά καρκίνου του μαστού είναι εξαιρετικά υψηλά, αλλά η τεχνολογία υπόσχεται πολλά για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Το Internet of Things όμως μπορεί να βοηθήσει και στον ευρύτερο κλάδο υγείας, βοηθώντας τους γιατρούς να αποκτήσουν ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα των ασθενών. Συσκευές που φοριούνται και είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, με αισθητήρες που μετράνε τα πάντα σε ένα ανθρώπινο οργανισμό, γίνονται όλο και πιο προσιτές. Αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η ασφάλεια της μετάδοσης και αποθήκευσης αυτών των πολύ ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, οι συσκευές που φοριούνται είναι από τις πιο υποσχόμενες εφαρμογές του ΙοΤ στο χώρο της υγείας.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το πώς το Internet of Things μπορεί να βοηθήσει τις πόλεις, τους αγρότες και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να βελτιώσουν τη ζωή σε όλο τον κόσμο. Αυτή η νέα τεχνολογία διευκολύνει τους χρήστες να κάνουν πιο συνειδητές αποφάσεις βασισμένες σε δεδομένα. Είτε αυτοί οι χρήστες ζουν σε μεγάλη πόλη ή σε ένα απομακρυσμένο αγρόκτημα, το Ίντερνετ των πραγμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Και ίσως δίπλα στο ψυγείο που παραγγέλνει μόνο του τα ψώνια, υπάρξει κάποια στιγμή και η κουζίνα που φτιάχνει μόνη της το φαγητό. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ