Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Apple να πληρώσει

Η απόφαση της Apple να επαναπατρίσει τα δισεκατομμύρια που έχει στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου, δεν ανησύχησε τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης, αφού για την Ευρώπη “δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα” σε σχέση με την διεκδίκηση από την μεριά της Ευρώπης 13 δισ. δολαρίων για μη καταβληθέντες φόρους στην Ιρλανδία. 

Η Apple θα πληρώσει 38 δισ. δολάρια φόρο επαναπατρισμού κεφαλαίων στις ΗΠΑ, με βάση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ, όμως οι φορολογικές της υποχρεώσεις δεν σταματάνε εκεί. 

“Εδώ και πολλά χρόνια οι φορολογικές αποφάσεις της Ιρλανδίας, επέτρεπαν στην Apple να πληρώνει λιγότερο φόρο επί των κερδών, σε σχέση με άλλες εταιρείες. Αυτό έδωσε στην Apple ένα παράνομο πλεονέκτημα” δήλωσε σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η μειωμένη φορολογία οφείλεται σε απόφαση της Ιρλανδικής κυβέρνησης. Προκειμένου να δελεάσει την Apple να μεταφέρει την Ευρωπαϊκή της έδρα στη χώρα, η κυβέρνηση όρισε ειδικά φορολογικά προνόμια. Αυτά όμως τα προνόμια, αποτελούν καταστρατήγηση του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί εναντίον της Ιρλανδίας, απαιτώντας την είσπραξη του ανάλογου φόρου. 

Η Ιρλανδία έχει καθυστερήσει αρκετά να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να εισπράξει τα 13 δισ. ευρώ φόρο που αναλογούν στην Apple, και όλες αυτές οι κωλυσιεργίες, έχουν προκαλέσει την οργή της Επιτρόπου Ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προειδοποιήσει την Ιρλανδία πως θα κινηθεί δικαστικά εναντίον της. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει τις διαδικασίες είσπραξης στο δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Όσον αφορά την Apple, η εταιρεία μέχρι στιγμής παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις, αφού το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της δίνει την δυνατότητα να πληρώσει τον φόρο που της αναλογεί στην Ευρώπη και το ποσό αυτό να αφαιρεθεί από τον φόρο που της αναλογεί στις ΗΠΑ, αφού μπορεί να δικαιολογηθεί σαν πληρωμένη φορολογική δαπάνη. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ