Νηρεύς-Σελόντα: Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός πώλησης

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για την πώληση των συμμετοχών των τραπεζών στις “Νηρεύς” και “Σελόντα”. Συγκεκριμένα την Δευτέρα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους 8 υποψήφιους επενδυτές που έχουν περάσει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση καθώς αφενός δεν έχει υποβληθεί κανένα σχετικό αίτημα, αφετέρου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία του Virtual Data Room και έχει δοθεί το σχέδιο σύμβασης πώλησης (SPA), ώστε να υποβληθούν οι σχετικές παρατηρήσεις.

Στην παρούσα φάση τα επενδυτικά κεφάλαια Amerra Capital και Diorasis International παραμένουν μεταξύ των κύριων διεκδικητών των δύο εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ ερώτημα παραμένει εάν το Harvard Investment Group (HIG) θα καταθέσει προσφορά και εφόσον το πράξει, εάν αυτό θα γίνει αυτόνομα ή ως μέλος κοινοπραξίας με έτερο διεκδικητή.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους, την τελευταία εβδομάδα βρέθηκε και πραγματοποίησε στην Αθήνα σειρά επαφών, συνοδεία πολυάριθμου επιτελείου, ο Ισραηλινός επενδυτής Βίκτορ Χάνα, για λογαριασμό του Hybrid Capital. Ο Χάνα είχε πραγματοποιήσει σειρά επενδύσεων σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Αφρικής. 

Σημειώνεται πως πρόθεση των τραπεζών είναι η δομή του διαγωνισμού να είναι τέτοια, που να τους επιτρέψει να λάβουν μέρος ενδεχόμενης μελλοντικής υπεραξίας. Με τον παραπάνω τρόπο θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν, αφενός, την απομόχλευση του ισολογισμού τους και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφετέρου, ότι θα λάβουν υπερτίμημα στην περίπτωση περαιτέρω σημαντικής βελτίωσης των επιδόσεων των δύο εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι, ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η Lazard, ενώ στο σχήμα συμμετέχουν PriceWaterhouseCoopers και Alvarez&Marsal.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ