10 τάσεις της τεχνολογίας που θα “λάμψουν” το 2018

Οι τάσεις της τεχνολογίας είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να προβλεφτεί, καθώς είναι στη φύση της να σπάει τις προβλέψεις και να μας δείχνει πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απίθανα. Ωστόσο ακόμα και αν δεν ξέρει κανείς πόσο μακρυά θα φτάσει η τεχνολογία το 2018, ξέρουμε όμως προς τα που θα κινηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις ενδείξεις της χρονιάς που έκλεισε.

Με τον όρο τεχνολογία δεν εννοούμε μόνο τα smartphones, τα drones και τις υπόλοιπες καταναλωτικές εκφράσεις της. Άλλωστε η τεχνολογία πάντα περνούσε από πολλές κλειστές πόρτες, πριν κάποιες εφαρμογές της φτάσουν στην καθημερινότητά μας. Σαν τεχνολογία ορίζονται και μάλιστα πρωτοπορούν τα ιατρικά ρομπότ, το βασισμένο σε laser internet, οι υπολογιστές που αναλύουν και επιβεβαιώνουν “βαρετές” συστοιχίες αριθμητικών πράξεων και πολλά άλλα. 

Γενικά η χρονιά που πέρασε είχε πολλές εξελίξεις σε πολλά σημαντικά θέματα. Τα μισά από αυτά που άφησε ανολοκλήρωτα το τέλος της χρονιάς, να εξελιχθούν, τότε το 2018 θα είναι ένα συναρπαστικό τεχνολογικά έτος. 

  • Το 2018 θα δούμε το Blockchain να εντάσσεται σε όλες τις συναλλαγές.

blockchain-NEW

Για να το πούμε απλά, το blockchain είναι σαν ψηφιακό βιβλίο το οποίο μπορεί να μοιραστεί και να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε και να παρακολουθεί τις συναλλαγές μεταξύ δύο μερών. Ο όρος blockcain τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας με το bitcoin, ένα κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιεί ένα είδος αποκεντρωμένου blockchain μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να παρακολουθεί όλες τις συναλλαγές του.  

Το Blockchain όμως είναι πέρα από το bitcoin. Χρησιμοποιείται για παράδειγμα σε ιατρικά αρχεία, όπου τα στοιχεία ενός ασθενούς αποθηκεύονται σε μια κρυπτογραφημένη βάση δεδομένων που δέχεται πληροφορίες από πολλές διαφορετικές ιατρικές βάσεις δεδομένων και προγράμματα λογισμικού. Το όφελος εδώ είναι ότι το προσωπικό ιατρικό ιστορικό του ασθενούς μπορεί να διατηρηθεί σε μια ασφαλή αποκεντρωμένη τοποθεσία, προσιτή στα γραφεία διαφόρων γιατρών και ιατρικών κέντρων, χωρίς τα γραφεία ή το λογισμικό τους να πρέπει να συντονιστούν μεταξύ τους για να ενημερώσουν τις εγγραφές.

  • Επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης στην διαχείριση των εταιρειών

ai

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της ήταν από τα πιο καυτά θέματα συζήτησης στη χρονιά που έφυγε και θ συνεχίσει και σε αυτή τη χρονιά. Ακόμα οι εφαρμογές είναι σε πειραματικό στάδιο και οι προγραμματιστές έχουν αρχίσει και εξερευνούν τις δυνατότητες και τις χρήσεις της, όμως το 2018 θα είναι η χρονιά που οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από την “περιορισμένη” τεχνητή νοημοσύνη. 

Η περιορισμένη τεχνητή νοημοσύνη, είναι αυτή που αναλαμβάνει να εκτελέσει συγκεκριμένες ”χαμαλοδουλειές” οι οποίες θα απαιτούσαν πάρα πολλές εργατοώρες ανθρώπινου δυναμικού και συνήθως αναφέρεται σε αναζήτηση, συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων μέσα από εκατομμύρια πράξεις και εγγραφές. Εφαρμογές της που ήδη βλεπουμε στην καθημερινότητα μας είναι σε μεταφράσεις, στον έλεγχο των αναρτήσεων στο Facebook, στην ανάλυση στοιχείων παραγγελιών στο Amazon κτλ. Στο 2018 θα δούμε όλο και περισσότερες εταιρείες να χρησιμοποιούν αυτού του είδους την τεχνητή νοημοσύνη στον έλεγχο των τεχνικών λειτουργιών τους. 

  • Οι υπόγειες μαζικές μετακινήσεις θα συνεχίσουν να επεκτείνονται

tunnel-boring-company-borer

Από το 2016 ο CEO της Tesla, Elon Musk. ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να απασχολεί με τις καινοτόμες υλοποιήσεις των ιδεών του όλο τον πλανήτη, ξεκίνησε την διάνοιξη τούνελ κάτω από το Λος Άντζελες με σκοπό την μετακίνηση επιβατών κατά μήκος γραμμών υψηλής ταχύτητας. Αυτό το ”κάτι σαν προσωπικό μετρό” έχει ήδη μια σήραγγα 300 μέτρων κάτω από την πόλη για δοκιμές, ενώ στα σχέδια της εταιρείας είναι η κατασκευή ενός συστήματος μετακίνησης με pods τα οποία θ είναι ικανά να πιάνουν ταχύτητα έως και 700 χ.α.ω. 

H Boring, η εταιρεία του ElonMusk που ασχολείται με αυτό το project έχει ήδη ξεκινήσει την διάνοιξη ενός τούνελ 10 χλμ στο Λος Άντζελες, με σκοπό να πάρει έγκριση για ένα υπόγειο σύστημα σηράγγων στην Καλιφόρνια. Παρόλο που ακόμα είμαστε αρκετά μακρυά από το να δούμε αυτό το έργο ολοκληρωμένο, το 2018 θα είναι μια χρονιά που το σχέδιο του Musk για γρήγορες μετακινήσεις θα ξεκινήσει την πορεία του. 

  • Το 5G θα ”εκτοξεύσει” τις υπηρεσίες. 

5G

Το 2018 θα είναι η χρονιά των ευρυζωνικών συνδέσεων. Εκτός από τις απίστευτες ταχύτητες που μπορεί να προσφέρει (έως και 15 φορές πιο γρήγορο από ότι έχουμε αυτή τη στιγμή), το 5G δίνει τη δυνατότητα για αποσυμφόρηση των συχνοτήτων. Ταυτόχρονα λόγω ταχύτητας θα σημάνει και το τέλος των παραδοσιακών μέσων όπως τα ξέρουμε αυτή τη στιγμή. Η ψηφιακή τηλεόραση θα εκτιναχτεί δίνοντας στον καθένα την δυνατότητα να εκπέμπει περιεχόμενο. Φυσικά αυτό θα αυξήσει τις φωνές και την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο του περιεχομένου, καθώς η παραπληροφόρηση και τα fake news θα είναι ακόμα πιο εύκολο να μεταδοθούν. 

Αυτή η δικαιολογία θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην προσπάθεια επιβολής ελέγχου στα μέσα και κατά συνέπεια στην πληροφόρηση, όμως αυτό είναι άλλο θέμα για άλλο αφιέρωμα. 

  • Το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα θα συνεχίσουν την προέλαση τους. 

bitcoin_980620

Μπορεί να είναι φούσκες, μπορεί να είναι ανύπαρκτα επενδυτικά προϊόντα, όμως κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στο φαινόμενο που έχει κατακλύσει τις αγορές. Μπορεί το Bitcoin να έχει προκαλέσει φρενίτιδα προσμονής εύκολου κέρδους και να το ακολουθούν και άλλα νομίσματα από πίσω και όλο αυτό να έχει προκαλέσει πανικό στην παραδοσιακή αγορά, όμως το φαινόμενο κρυπτονομίσματα είναι εδώ και θα παραμείνει, τουλάχιστον για το 2018.

Μερικοί προβλέπουν πως η φούσκα θα σπάσει απότομα και θα παρασύρει πολύ κόσμο και επενδυτές μαζί της, ενώ άλλοι προβλέπουν πως ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα και το 2017 ήταν μόνο η αρχή της κυριαρχίας των κρυπτονομισμάτων. Σε κάθε περίπτωση τα κρυπτονομίσματα θα τραβήξουν πολύ τα φώτα της δημοσιότητας και αναμένεται να εκτοξευτούν μόλις ξεκινήσουν και αναπτύσσονται εφαρμογές και πορτοφόλια που θα επιτρέπουν στον απλό κόσμο να τα χρησιμοποιήσει στην πραγματική αγορά. 

  • Η επαυξημένη Πραγματικότητα θα υπάρχει παντού γύρω μας μέσω των κινητών.

augmented-reality-iphone

Το είχαμε πει και σε προηγούμενο άρθρο, όσο ο κόσμος έχει πια στραμμένη την προσοχή του στην οθόνη ενός κινητού, δεν υπάρχει περίπτωση οι εταιρείες να μην προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν εμπορικά για να προβάλουν υπηρεσίες και προϊόντα με ενδιαφέροντα τρόπο. Από παιχνίδια μέχρι εφαρμογές που θα δείχνουν προσφορές όταν κινείστε στο δρόμο, η επαυξημένη πραγματικότητα είναι αυτή τη στιγμή το πιο καυτό νέο στην καταναλωτική τεχνολογία. 

Δεν είναι μόνο όμως τα καταστήματα και οι υπηρεσίες που α εμπλουτιστούν με δυαντότητες Επαυξημένης πραγματικότητας. Το Facebook έχει ήδη ξεκινήσει να πειραματίζεται με την τεχνολογία για τις φωτογραφίες στο κοινωνικό δίκτυο αλλά και το messenger, ενώ έχει επεκταθεί και στην δημιουργία φίλτρων για το Instagram. με πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες να έχουν μέσα στο 2018 τηλέφωνα με δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας, το 201 αναμένεται να είναι μια επαυξημένη χρονιά. 

  • Θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται στους δρόμους τα πρώτα αυτόνομα οχήματα

267_268

Είτε με ακριβά συστήματα Lidar είτε με πιο φτηνές υλοποιήσεις με κάμερες και αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, τα αυτόνομα οχήματα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018 να κυλάνε, έστω και πειραματικά, στους δρόμους. Τόσο οι αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν ξεκινήσει τις προσπάθειες εδώ και καιρό και αυτή η χρονιά θα είναι αυτή που θα δείξουν στον πλανήτη τα πρώτα δείγματα της δουλειάς τους.

Η Waymo της Alphabet (Google) έχει ήδη ανακοινώσει πως μέσα στους πρώτους μήνες του έτους θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα οδήγησης μέσα στην πόλη, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες και βιομηχανίες έχουν ανακοινώσει πως αντίστοιχα προγράμματα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 20121. Κανείς όμως δε ξέρει πόσο έτοιμες είναι και σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης στο πρόγραμμα της Google, δεν θα δούμε αντίστοιχα προγράμματα να βγαίνουν αρκετά νωρίτερα από τα γκαράζ.

  • Νέες εξελίξεις στην ηλιακή ενέργεια

solar-system-2939551_960_720

Στα μέσα του 2017 στο ΜΙΤ, μια ομάδα επιστημόνων ξεκίνησε τις εργασίες της σε ένα νέο είδος τεχνολογίας ηλιακών πάνελ που ονομάζονται “Ζεστά Ηλιακά Κύτταρα”. Αυτά είναι μέχρι δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ενέργεια σε σχέση με την υπάρχουσα τεχνολογία, λόγω της χρήσης εξελιγμένων υλικών.

Στην ουσία τα ”κύτταρα” αυτά προωθούν την ηλιακή ακτινοβολία μέσα σε νανοσωλήνες άνθρακα, ζεσταίνοντας τους μέχρι και στος 1.000 C και στη συνέχεια μεταφέρουν αυτή την ζέστη πίσω σε ηλιακά πάνελ μέσω μίας δέσμης φωτός. Με αυτό τον τρόπο τα πάνελ είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στην μετατροπή του φωτός σε ενέργεια ενώ προσφέρει επίσης τη δυνατότητα να απορροφούν ένα μέρος της θερμότητας και να την παοθηκεύουν για μετέπειτα χρήση. 

Προς το παρόν το σύστημα είναι σε εμβρυικό στάδιο, όμως το 2018 αναμένεται να προχωρήσει πάρα πολύ και να ξεκινήσει να δίνει τις πρώτες υλοποιήσεις της.

  • Οι ψηφιακοί εικονικοί οικιακοί βοηθοί θα γίνουν πιο διαδεδομένοι

amazon-alexa-GE-appliances-Geneva-skill

Μπορεί το Echo με την Alexa, την ψηφιακή smart-βοηθός της Amazon να υπάρχει από το 2014, όμως το 2017 ήταν η χρονιά της, μαζί με τις αντίστοιχες υλοποιήσεις της Google και της Microsoft. Αυτές οι βοηθοί που μοιάζουν με ηχεία, μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, να σας βοηθήσουν να παραγγείλετε προϊόντα από το διαδίκτυο, να μάθετε τα νέα, να παραγγείλετε πίτσα, ενώ συνδεδεμένο με το ”έξυπνο σπίτι” μπορέιτε να λειτουργήσετε τις συσκευές του σπιτιού με φωνητικές εντολές. 

Μπορείτε για παράδειγμα να ζητήσετε να ανοίξει το θερμοσίφωνο, η θέρμανση ή ο κλιματισμός, ενώ με την ολοένα αυξανόμενη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και του Internet of Things να θυμίσει το 2018 όλο και πιο πολύ, ταινία επιστημονικής φαντασίας. Οι ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί θα εξελιχθούν ακόμα περισσότερο το 2018 και οι λειτουργίες τους θα αναβαθμιστούν, καταλαμβάνοντας χώρο μπάτλερ και προσωπικού γραμματέα.

  • Εκτός από την αυτόνομη οδήγηση θα δούμε και την αυτόνομη πτήση

ehang

Αν είναι κάτι στο οποίο συμφωνούσαν όλα τα περιοδικά επιστημονικής φαντασίας πριν από χρόνια, είναι πως λίγο μετά το 2000 οι άνθρωποι θα είχαν μηχανές πτήσης για προσωπική τους υπηρεσία. Το να πετάς ήταν και θα συνεχίσει να είναι το απόλυτο όνειρο των ανθρώπων, και αν και πέσαμε μερικά χρόνια έξω, το 2018 δείχνει να είναι η χρονιά που αυτό το όραμα θα ξεκινήσει να παίρνει σάρκα και οστά. 

Πολλές εταιρείες είναι αισιόδοξες πως το 2018 θα μπορούν να ξεκινήσουν την λειτουργία αυτόνομων εναέριων οχημάτων για χρήση ταξί. Ήδη υπάρχει ένα λειτουργικό πρωτότυπο από την Κινέζικη EHang η οποία υποστηρίζει πως μέσα στη χρονιά μπορεί να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή αυτόνομων εναέριων μέσων για δύο επιβάτες, με εμβέλεια 40 χλμ. Το μέσο θα κάνει την επίσημη πρώτη του εμπορική πτήση στο Ντουμπάι, ενώ η εταιρεία είναι ήδη σε συνομιλίες με πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις για χρήση των οχημάτων της 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ