Με κάρτα επέλεξαν να πληρώσουν οι Έλληνες την εβδομάδα των Χριστουγέννων

Την χρήση καρτών στις καθημερινές τους συναλλαγές φαίνεται πως αρχίζουν να καθιερώνουν σταδιακά οι Έλληνες, καθώς τα κίνητρα των φοροαπαλλαγών και η μηνιαία φορολοταρία δείχνουν να φέρνουν αποτελέσματα. Συγκεκριμένα για την περίοδο των γιορτών η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, αποτυπώνοντας τη μεγάλη διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην καθημερινότητά μας.

Σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών για την εβδομάδα των Χριστουγέννων οι συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών εκτιμάται ότι ήταν κατά 80% υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Μάλιστα από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι την εβδομάδα των Χριστουγέννων οι συναλλαγές με κάρτες ήταν κατά 60% υψηλότερες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (11-17/12).

Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση του όγκου συναλλαγών με κάρτες δημιούργησε και αρκετά προβλήματα στην αγορά, καθώς τα συστήματα POS των τραπεζών δεν ήταν απολύτως έτοιμα να ανταποκριθούν στον μεγάλο όγκο συναλλαγών. Οι απορρίψεις και οι καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των συναλλαγών ήταν αρκετές, ωστόσο οι Τράπεζες τονίζουν πως το σύστημα τραπεζικών συναλλαγών δεν “έπεσε” ούτε μια μέρα. 

Το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών θα συνεχίσει να βελτιώνεται και ήδη η λίστα με τα επαγγέλματα που πρέπει να διαθέτουν σύστημα POS έχει διευρυνθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν κάρτες για τις καθημερινές τους συναλλαγές ακόμα και για μικρής αξίας αγορές, τάση που θα ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Οι τράπεζες ήδη προωθούν τις ανέπαφες συναλλαγές για μικρού ύψους αγορές, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους καρτών να πραγματοποιούν με ταχύτητα αγορές (μέχρι 25 ευρώ), απλά πλησιάζοντας την κάρτα στο κατάλληλο μηχάνημα, χωρίς να χρειάζεται το PIN. Σημειώνεται πως ανέπαφες συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιούνται και μέσω κινητού τηλεφώνου, μέσω της εφαρμογών e-wallet.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017) οι χρεωστικές κάρτες ανέρχονται πλέον σε 12,5 εκατ. έναντι 11,5 εκατ. το 2016 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ανάλογη είναι και η αύξηση των τερματικών αποδοχής καρτών (POS) που μέσα σε μια διετία από τις περίπου 300.000 ανήλθαν στις 540.000. Από τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ προκύπτει ότι οι συναλλαγές με κάρτες στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 47% των ηλεκτρονικών συναλλαγών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ