Ξεκίνησαν οι αγοραπωλησίες σπιτιών με bitcoin

Μετά το διαμέρισμα στην Ουκρανία που πουλήθηκε έναντι 60.000 δολαρίων, η αμερικανική αγορά είναι έτοιμη να υποδεχτεί την πρώτη πώληση ακινήτου μέσω blockchain, σε μια συναλλαγή που υπολογίζεται να φτάσει το 1.000.000 δολάρια. 

Το “Parker House” όπως αποκαλείται, είμαι μέρος ενός συγκροτήματος 6 κατοικιών, δίπλα από το γήπεδο των Green Bay Packers και ανήκει σε πρώην στέλεχος του Facebook. Ο ιδιοκτήτης του είναι ”φανατικός” των κρυπτονομισμάτων και θέλει με τα έσοδα να χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το bitcoin. 

Αν και το σπίτι βρίσκεται σε μια αρκετά καλή περιοχή, πιστεύεται πως το 1.000.000 που ζητάει ο ιδιοκτήτης, είναι ίσως λίγο υπερβολικό σαν νούμερο, αφού πρόσφατες εκτιμήσεις του για φορολογικούς σκοπούς, το κοστολόγησαν στα 264.000 δολάρια. Ο λόγος για την μεγάλη αύξηση που ζητάει ο ιδιοκτήτης βρίσκεται ίσως στην μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει το bitcoin στον πραγματικό κόσμο

Η πρόσφατη ραγδαία αύξηση του bitcoin, παρά τις μειώσεις που βιώνει τον τελευταίο καιρό, έχει δημιουργήσει πολλούς ψηφιακούς εκατομμυριούχους, ακόμα ίσως και δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι όμως δεν έχουν τρόπο να ξοδέψουν τα λεφτά που έχουν βγάλει, αφού ακόμα η χρήση του bitcoin δεν είναι διαδεδομένη. Για την ακρίβεια δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τα ψηφιακά του νομίσματα για να ψωνίσει, εκτός από ελάχιστα καταστήματα σε όλο τον κόσμο, εκτός αν αγοράσει υπηρεσίες μέσα από το internet. 

Για να γίνει εφικτή η πώληση, χρησιμοποιήθηκε το πλάνο και το πλαίσιο της Ουκρανικής αγοράς, διαμορφωμένο στην Αμερικανική νομοθεσία, ενώ για την διασφάλιση της συναλλαγής, θα δημιουργηθούν ειδικά μέσα πιστοποίησης. Τόσο μεγάλες μεταφορές χρημάτων σε κρυπτονομίσματα δεν είναι συνηθισμένες και απαιτούν πολύ υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Η συναλλαγή θα καταμεριστεί σε τυχαία ποσά, τα οποία θα αποσταλούν και θα πιστοποιηθούν ξεχωριστά, αφού η συναλλαγή στα κρυπτονομίσματα, γίνεται απευθείας μεταξύ των δύο μερών, χωρίς την μεσολάβηση κάποιου κεντρικού οργανισμού, στις παραδοσιακές συναλλαγές αυτός ο οργανισμός είναι η τράπεζα. 

Αν και αυτή θα είναι η πρώτη κτηματική συναλλαγή στις ΗΠΑ μέσω blockchain, δεν είναι η πρώτη που γίνεται μέσω κρυπτονομισμάτων, αφού το 2017 πουλήθηκε ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν χρησιμοποιόντας Bitcoin. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ