Ανάπτυξη μέσω επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα: Είναι ξεκάθαρο ότι δεν την θέλουμε!

Τουλάχιστον δεν την θέλει ένα μέρος της κοινωνίας και οι εκάστοτε κυβερνήσεις… Και το “κρίμα” στην υπόθεση είναι ότι τόσο εμείς που καλύπτουμε το χώρο των Startups όσο και όλοι λίγο-πολύ διακρίνουμε μια μεγάλη αλλαγή στη νοοτροπία κυρίως των νέων οι οποίοι “ψάχνουν” την επιχειρηματικότητα, όμως το κράτος τους περιμένει στη γωνία είτε για να τους τιμωρήσει είτε για να γίνει συνεταίρος…

Αφορμή γι’ αυτό το πρώτο άρθρο γνώμης του 2018 στάθηκε η πρόσφατη επίσκεψη σε έναν φίλο μου, ο οποίος εδώ και δεκαετίες τρέχει ένα κατάστημα πληροφορικής αλλά και κάποια άρθρα τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο.

Ο φίλος, λοιπόν, που πάει σχετικά καλά, μου ανέφερε με παράπονο και στεναχώρια  ότι έχει το κράτος συνεταίρο, με τη συνολική φορολογία να ξεπερνά το 40% και χωρίς να βάζουμε μέσα τις ασφαλιστικές εισφορές. Αναρωτιέται και αυτός, όπως πολλοί, αν ήρθε η ώρα να μετακομίσει την έδρα του εκτός Ελλάδας…
Επίσης διάβασα ένα πρόσφατο άρθρο της Οικονομικής Καθημερινής το οποίο ανέφερε ότι οι φόροι και οι κρατήσεις για έσοδα 75.000 ευρώ, μαζί με τις εισφορές του ΕΦΚΑ, ξεπερνάνε το 65%! 

Και ερχόμαστε στο άρθρο του Brookings, το οποίο με αφορμή τον πρόσφατο νόμο Τραμπ για τη φορολογία στις ΗΠΑ, ο οποίος ελαφρύνει ακόμη περισσότερο τους φόρους των επιχειρήσεων, τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη αδικία και ανισότητα μεταξύ μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, μια και ο φόρος για εισόδημα 65.000 δολ. για τον μισθωτό είναι 7.600 δολ. και για τον ελεύθερο επαγγελματία 5.250 δολ.(!)Με το νέο νόμο να επιτείνει αυτή την «αδικία» στους μισθωτούς στις Η.Π.Α.!

Αυτή η νέα μείωση της φορολογίας στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι θα φέρει μειώσεις στην εταιρική φορολογία και σε άλλες χώρες, με πρώτη την Κίνα να ανακοινώνει μειώσεις. Και αφήνουμε εκτός τα κίνητρα που δίνουν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου στις Startups με μικρό ετήσιο εισόδημα στην ουσία η εφορία δεν ασχολείται καθόλου μαζί τους ή σε χώρες όπως η Εσθονία όπου ο επιχειρηματίας δεν είναι υποχρεωμένος να έχει ασφαλιστική κάλυψη και οι φόροι στις Startups μπαίνουν στα εταιρικά κέρδη που βγαίνουν από το ταμείο.

Και εμείς εδώ έχουμε επιλέξει να βάζουμε φόρους επι φόρων… και ειδικά εκεί όπου δεν πρέπει… Αφήστε μας κύριοι της εκάστοτε κυβέρνησης να γίνουμε Startuppers τώρα που φαίνεται ότι αλλάζει μια νοοτροπία ετών υπέρ της επιχειρηματικότητας. Ξέρετε πολύ καλά τι πρέπει να γίνει στις νέες επιχειρήσεις, με ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος και με μεταφορά της φορολογίας στο μέλλον ήταν μεγαλώσει η επιχείρηση….

Αλλά είναι ξεκάθαρο πλέον: και δεν τολμάτε και δεν θέλετε να γίνουμε Startuppers, και δυστυχώς δεν μας αφήνετε πολλές επιλογές… 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ