KKR: Προσφορά 6,825 δισ. ευρώ για τα spreads της Unilever

Στο fund KKR, αναμένεται να περάσει, εκτός απροόπτου, το χαρτοφυλάκιο των spreads που πουλά η Unilever, μετά την προσφορά των 6,825 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως το fund KKR είναι γνωστό στην Ελλάδα από την αναδιάρθρωση της φαρμακοβιομηχανίας FAMAR.

Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή ο πολυεθνικός όμιλος της Unilever, ο οποίος έκανε γνωστό ότι αποδέχεται την πρόταση της KKR η οποία προσφέρει 6,83 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση της Unilever αναφέρεται πως ο όμιλος “έλαβε δεσμευτική προσφορά από την KKR, για την αγορά της παγκόσμιας δραστηριότητας spreads για 6,825 δισ. ευρώ σε μετρητά, ελεύθερη χρεών.”  Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ολοκλήρωση του deal η οποία τοποθετείται περί τα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2018, απαιτούνται οι εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές.

Στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, για το οποίο κατέθεσε δεσμευτική προσφορά το fund KKR, περιλαμβάνονται και οι μάρκες ελαιολάδου που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά Άλτις, Ελάνθη και Solon αλλά και το εργοστάσιο της Ελαΐς στην Πειραιώς. H εν Ελλάδι δραστηριότητα των μαργαρινών και του ελαιολάδου, αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού τζίρου που πραγματοποιεί η Ελαΐς – Unilever (σ.σ. το 2015 ο συνολικός της τζίρος κυμάνθηκε στα 450 εκατ. ευρώ), ενώ τα μερίδια που απολαμβάνουν τα συγκεκριμένα brands στην εσωτερική αγορά είναι ηγετικά. 

Σημειώνεται πως το χαρτοφυλάκιο για το οποίο ενδιαφέρεται η KKR, περιλαμβάνει 400 εμπορικά σήματα και ο τζίρος του το 2016 άγγιξε τα 3,03 δισ. ευρώ και τα EBITDA τα 608 εκατ. ευρώ. Από την εξαγορά εξαιρούνται τα spreads της Unilever στη Νότια Αφρική.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Unilever και η νοτιοαφρικανική εταιρεία επενδύσεων Remgro ανακοίνωσαν συμφωνία βάσει της οποίας η Unilever θα αποκτήσει το 25,75% που κατέχει στην Unilever South Africa Holdings η Remgro ενώ η τελευταία θα αποκτήσει τις μαργαρίνες Flora, Stork, κ.ά. της Unilever που διανέμονται σε Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Λεσόθο, Ναμίμπια και Σουαζιλάνδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ