Veridos Ματσούκης: «Όσο δεν εξελισσόμαστε, οι Έλληνες θα ταλαιπωρούνται στα ταξίδια τους στο εξωτερικό»

Η πρόσφατη ταλαιπωρία των Ελλήνων ταξιδιωτών στη Γερμανία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν το Ελληνικό κράτος είχε αποφασίσει να αλλάξει επιτέλους τα Ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σύγχρονα που θα διαθέτουν τα απαραίτητα βιομετρικά στοιχεία και θα είναι σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες“.

Αυτά υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Ευθύμιος Ματσούκης, διευθύνων σύμβουλος της Veridos Ματσούκης, εταιρείας που ειδικεύεται στην αγορά εκτυπώσεων ασφαλείας. 

Οι εκτυπώσεις ασφαλείας είναι διαβατήρια, ταυτότητες, θεωρήσεις εισόδου κ.λπ., επιταγές, εισιτήρια, γραμματόσημα, ταχογράφοι και οτιδήποτε πρέπει να διαφυλαχθεί από παραχαράκτες.

Η Veridos Ματσούκης από το 1999 ανήκει σε ένα πολύ κλειστό παγκόσμιο κλαμπ 25 εταιρειών που παράγουν εκτυπώσεις χαλκογραφίας. Στις 25 εταιρείες/μέλη της Διεθνούς Κοινότητας Εκτυπωτών Ασφαλείας, ανήκουν τα εκτυπωτικά ιδρύματα των κεντρικών Τραπεζών όλου του κόσμου, ενώ από Ελληνικής πλευράς, το μοναδικό άλλος μέλος, εκτός από την Veridos Ματσούκης, είναι η Τράπεζα της Ελλάδας. 

Παράλληλα όμως είναι η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί με την υψηλότερη διαβάθμιση που απαιτείται για την παραγωγή ταξιδιωτικών εγγράφων με υποδομή για βιομετρικά στοιχεία και με απόλυτη διασφάλιση των κρυπτογραφημένων πληροφοριών (Common Criteria Certification). 

Η εταιρεία έχει πιστοποίηση από την Intergraf, η οποία είναι σε επίπεδο Κεντρικής Τράπεζας (Central Bank Level) που αποτελεί δείκτη  φερεγγυότητας αντίστοιχο με αυτό των κεντρικών τραπεζών. Αυτό το δείκτη στην Ελλάδα τον διαθέτει μόνον η Veridos Ματσούκης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ευθ. Ματσούκη ” το σχέδιο της Ελληνικής ταυτότητας είναι πια 60 χρονών και του διαβατηρίου 15 χρονών. Οι εξελίξεις έχουν προχωρήσει και το Ελληνικό κράτος έχει μείνει πίσω. Όσο δεν εξελισσόμαστε με την τεχνολογία, θα έχουμε προβλήματα με την παραχάραξη. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή χιλιάδες άτομα στο εξωτερικό με διαβατήρια που έχουν βγει με πλαστά στοιχεία, γιατί η ταυτότητα μας είναι πολύ εύκολο να παραχαραχτεί”.

Γι’ αυτό το λόγο η Κυβέρνηση αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων και την ενίσχυση των υπολοίπων εγγράφων (όπως διαβατήρια, κ.λ.π) σύμφωνα με τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών.

Ποια είναι η Veridos Ματσούκης

Η εταιρεία Veridos Ματσούκης Α.Ε.. ξεκινάει την πορεία της το 1891 ως ενα μικρό εργαστήριο Γραφικών Τεχνών με κύριο αντικείμενο τις εμπορικές εργασίες. Στην δεκαετία το ’60 αρχίζει η δραστηριοποίηση παραγωγής Εντύπων Ασφαλείας η οποία επισφραγίζεται το 1969 με την έναρξη της επιχειρηματικής συνεργασίας με τη Giesecke & Devrient (G&D) για τη παραγωγή του Ελληνικού Διαβατηρίου.

Το 1972 γίνεται επισήμως υπεργολάβος της G&D. Το 1973 η G&D αναθέτει τις πρώτες παραγγελίες για τη παραγωγή διαβατηρίων. Από τότε είναι αξιόπιστος προμηθευτής της G&D για διαβατήρια και άλλα Έντυπα Ασφαλείας. Το 1999 η εταιρεία επενδύει σε μηχανή εκτύπωσης με την μέθοδο της χαλκογραφίας και αναγνωρίζεται έτσι ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας Εκτυπωτών Ασφαλείας.

Το διάστημα από το 1999 – 2007, με συνεχή ανάπτυξη, καθίσταται ηγέτης στην αγορά των Εκτυπώσεων Ασφαλείας στην Ελλάδα. Εξυπηρετεί περίπου το 70% της εγχώριας αγοράς και εγκαθιδρύει τη δική της παρουσία στην διεθνή αγορά πριν την συνένωσή της με τη G&D. Οι διεθνείς πωλήσεις της επικεντρώνονται σε πολλές χώρες. Παράλληλα με την παραγωγή εντύπων ασφαλείας η εταιρεία προμήθευσε όλα τα καταστήματα της τράπεζας της Ελλάδος με μηχανήματα διαλογής και ανίχνευσης γνησιότητας.

Το 2007 η G&D αποκτά το 60% των μετοχών της εταιρίας και δημιουργείται η νέα εταιρεία με την ονομασία Giesecke & Devrient Ματσούκης (GDMAT). Αρχίζει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, που είναι σε πλήρη εξέλιξη ενώ  το 2016 μετά τη σύμπραξη μεταξύ των G&D και Bundes Druckerei και τη δημιουργία της VERIDOS GmbH, το όνομα της εταιρείας στην Ελλάδα αλλάζει σε Veridos Ματσούκης ΑΕ (VDMAT).

Επενδύσεις

Η εταιρεία προχωράει σε ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ. Στόχος της νέας αυτής επένδυσης είναι η Ελλάδα να καταστεί πόλος παραγωγής όλων των ειδών ηλεκτρονικών ταξιδιωτικών εγγράφων υψηλής ασφάλειας για την κάλυψη της παγκόσμιας αγοράς (διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης , κάρτες πολίτη, κάρτες για πρόσφυγες και μετανάστες). Με καθετοποιημένη διαδικασία, μάλιστα, πλέον, θα παράγονται τα νέα προϊόντα χωρίς να απαιτούνται εισαγωγές υλικών, εκτός από τον μικροεπεξεργαστή (microchip).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα που σε βάθος 10-ετίας ανέρχεται στα 21 εκατομμύρια Ευρώ. Η πρώτη φάση αφορούσε τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και των κτηριακών υποδομών, την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και την εκπαίδευση του προσωπικού και ανερχόταν στο ύψος των 6 εκατομμύρια Ευρώ.

Η δεύτερη φάση περιελάμβανε τις εγκαταστάσεις και μηχανήματα για παραγωγή ηλεκτρονικών εξωφύλλων διαβατηρίων ύψους 5 εκατ. ευρώ που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας πραγματοποιείται με ιδία κεφάλαια, ενώ ακόμα αναμένει την εκταμίευση της δόσης από την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο της πρώτης επενδυτικής της  φάσης. 

Έντονη εξαξωγική δραστηριότητα και εξωστρέφεια

Η εταιρεία εξυπηρετεί περίπου το 70% της εγχώριας αγοράς, ενώ το 80% του τζίρου της είναι από τις εξαγωγές σε περίπου 35 χώρες. Η μητρική εταιρία διαθέτει παραγωγικές βάσεις σε πολλές χώρες, δηλαδή σε Γερμανία (Μόναχο και Βερολίνο), στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Ελλάδα και αλλού. Από την Ελλάδα καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης (περίπου 7 εκατ. διαβατήρια το χρόνο) σε πολλές χώρες του πλανήτη. 

Επίσης, τυπώνει διαβατήρια, ταυτότητες, γραμματόσημα και ταχογράφους. Είναι ενδεικτικό ότι σε ετήσια βάση όλες οι κάρτες ταχογράφων (25.000 σε ετήσια βάση) παραδίδονται στο Βέλγιο με κατ’ οίκον παράδοση (στους οδηγούς και στους άλλους δικαιούχους). Η εταιρεία διαθέτει επίσης σχετικό συμβόλαιο με το Ινστιτούτο Οδικών και Εμπορευματικών Μεταφορών του Βελγίου L’ Institut Transport routier & Logistique Belgique που υπάγεται στο Υπ. Μεταφορών των Βρυξελλών που μάλιστα πρόσφατα επεκτάθηκε μέχρι το 2019.

Στόχος της εταιρείας είναι το 2018 η εξαγωγικής δραστηριότητα, να αποτελεί το 90% του συνολικού της τζίρου.

Η εταιρεία απασχολεί 200 άτομα προσωπικό, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει συνεισφέρει σε φόρους, εισφορές 11 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ