O δήμος του Μονάχου εγκαταλείπει το Linux για τα Windows

Το Μόναχο της Γερμανίας που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο το προπύργιο του Linux και των λειτουργικών συστημάτων ανοιχτού κώδικα, αποφάσισε να επιστρέψει στα Windows. 

Μετά από μια δεκαετία περίπου που οι υπολογιστές στο δημοτικό συμβούλιο λειτουργούσαν με Linux, ο δήμαρχος αποφάσισε πως σε 29.000 περίπου υπολογιστές θα εγκατασταθούν Windows 10, ενώ η εγκατάσταση που θα ξεκινήσει το 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2012 με κόστος περίπου 50 εκατ. ευρώ. 

Ο Δήμαρχος του Μονάχου, Dieter Reiter ανέφερε ότι η μετάβαση στα Windows 10 κρίνεται αναγκαία προκειμένου να απλοποιηθεί η χρήση των υπολογιστών που μέχρι σήμερα έτρεχαν παράλληλα σε δύο συστήματα. Κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. που αποφάσισε την αλλαγή, ο Δήμαρχος της πόλης ανέφερε ότι η χρήση δύο λειτουργικών συστημάτων είναι εντελώς ασύμφορη, ενώ αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη βελτίωσης της απόδοσης του ΙΤ της πόλης του Μονάχου, αναφερόμενος στην δυσαρέσκεια περισσότερων από 6.000 εργαζόμενων από τα υπάρχοντα συστήματα. Στην ίδια κατεύθυνση, και το τμήμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που αναφέρει την μείωση της απόδοσης των εργαζόμενων εξαιτίας προβλημάτων από την μετάβαση σε open-source software.

Μελέτη που έγινε το 2016 στις λειτουργίες του δήμου αποκάλυψε πως σπαταλιέται πάρα πολύς χρόνος για ενημερώσεις του λογισμικού και διόρθωσης των σφαλμάτων, με αποτέλεσμα μια “άνευ αντικειμένου, εν μέρη μη ασφαλή, συνήθως εξαιρετικά δυσκίνητη λειτουργία των πληροφορικών συστημάτων που οδηγεί σε μεγάλη σπατάλη χρόνου και παραγωγικότητας.”. Ωστόσο η ευθύνη για αυτές τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα, δεν ήταν τόσο εξαιτίας του λογισμικού ανοιχτού κώδικα, όσο και στην έλλειψη συντονισμού των πάνω από 20 τμημάτων ΙΤ που λειτουργούν στην πόλη.

Παράλληλα με την μετάβαση στα Windows, το συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε μια πιλοτική εγκατάσταση Microsoft Office 2016 σε 6.000 θέσεις εργασίας το οποίο θα ‘τρέχει’ σε virtual μηχανήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ