Ένας στους τρεις αυτοαπασχολούμενους έκλεισε βιβλία λόγω εισφορών

Οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, οι συνεχείς αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες οι εισφορές αλληλεγγύης και το αβέβαιο μέλλον, οδήγησε πάνω από έναν στους τρεις αυτοαπασχολούμενους να κλείσουν τα μπλοκάκια τους. 

Ο νόμος Κατρούγκαλου βρήκε την αγορά με περίπου 280.000 μπλοκάκια, από τα οποία έχουν μείνει λίγο πάνω από τα μισά, περίπου τα 170.000, χωρίς να υπάρχει κάτι που να υποστηρίζει πως οι επαγγελματίες που έχουν απομείνει θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους από τη νέα χρονιά. 

Το δημόσιο μετράει ήδη απώλειες 73 εκατ. ευρώ με το λογαριασμό να αναμένεται να ανέβει μόλις ανακοινωθούν τα νέα μέτρα που υπογράφτηκαν με τους θεσμούς για να κλείσει η αξιολόγηση, αφού το 2018 οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να αυξηθούν από 8% έως και 38%. 

Τι έχει όμως συμβεί με τους επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους; πολλοί από αυτούς έχουν βάλει λουκέτο και έχουν κατεβάσει τα ρολά των επιχειρήσεων τους, όμως πολλοί έχουν μείνει και προσπαθούν να δουλέψουν με κάθε τρόπο, νόμιμο ή μη. 

Έτσι στην αγορά έχει αυξηθεί κατά πολύ η μαύρη εργασία, ενώ αρκετοί έχουν μεταμορφώσει τις εταιρείες τους σε ΙΚΕ (Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) προκειμένου να συνεχίσουν να είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου αλλά να γλυτώσουν τις υπέρογκες επιβαρύνσεις των ασφαλιστικών εισφορών. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ