7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι οι κρατικές παροχές υγείας στο μέλλον θα μειωθούν

Η διάλυση των κρατικών παροχών Υγείας έχει επηρεάσει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι πολίτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να στρέφονται σε ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα.

Συνολικά 7 στους 10 Έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν την ανάγκη εξασφάλισης καλύτερων παροχών υγείας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης. Επίσης 7 στους 10 πιστεύουν ότι οι κρατικές παροχές υγείας, δηλαδή η νοσοκομειακή και η ιατρική περίθαλψη, στο μέλλον θα μειωθούν. Παράλληλα, ένα αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις υφιστάμενες παροχές υγείας.

Αυτά είναι τα ευρήματα της νέας έρευνας της εταιρείας MRB, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα καταγράφει τις αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με μία σειρά παραγόντων που σχετίζονται στενά με την ιδιωτική ασφάλιση.

Η κύρια διαπίστωση της έρευνας είναι ότι οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν είναι ικανοποιημένοι με τις κρατικές παροχές, δεν είναι αισιόδοξοι ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και αισθάνονται την ανάγκη να εξασφαλίσουν καλύτερες παροχές μέσω ενός ιδιωτικού προγράμματος

Επιπλέον, σε ποσοστό 52% θεωρούν ως βασικό κίνητρο για την επιλογή ενός ιδιωτικού προγράμματος τη σιγουριά ότι το πρόγραμμα θα τους καλύπτει και ότι θα πληρώνει όταν χρειαστεί.

Ωστόσο η έρευνα επίσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, ο Έλληνας καταναλωτής έχει αποκτήσει υφεσιακή συνείδηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η βεβαρημένη φορολογία, η μείωση συντάξεων και μισθών, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και ανασφάλειας για την εργασία καθιστούν το περιβάλλον ιδιαίτερα δυσμενές για την ιδιωτική ασφάλιση.

Παρ’ όλα αυτά, μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει τη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης. Μάλιστα, σε ποσοστό 49% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα χρήματά τους αξιοποιούνται καλύτερα όταν δίνονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Μάλιστα σε ποσοστό 43% οι πολίτες δηλώνουν ότι αν αποφάσιζαν να κάνουν ιδιωτική ασφάλεια στο μέλλον αυτή θα ήταν ασφάλισης Υγείας. Το ποσοστό αυτό αποτελείται κυρίως από γυναίκες και την ηλικιακή ομάδα 25-35 ετών. Συνολικά, θετικά διακείμενοι προς την ιδωτική Υγεία και τη σύνταξη είναι το 62%, γεγονός που υποδηλώνει τον προβληματισμό του κοινού και τον εντοπισμό της ανάγκης προς αυτές τις καλύψεις.

Επιπλέον η έρευνα σημειώνει ότι όσο αυξάνεται η γνώση των πολιτών σχετικά με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και για τους αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου από την – εποπτεύουσα – Τράπεζα της Ελλάδος, τόσο μεγαλώνει η εμπιστοσύνη που έχει το κοινό προς την ιδιωτική ασφάλιση.

Ταυτότητα Έρευνας

Σημειώνεται πως η έρευνα διενεργήθηκε σε άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 25-54 ετών. Το δείγμα ήταν τυχαίο και αντιπροσωπευτικό του στοχευμένου πληθυσμού σε πανελλαδικό επίπεδο. Ήταν τηλεφωνική και πραγματοποιήθηκε μέσω συστήματος CATI και πλήρως δομημένου ερωτηματολογίου μέσης διάρκειας 8′-9′ λεπτών. Έγιναν 1000 συνεντεύξεις σε αναλογία κατά μείζονα ηλικιακή κατηγορία και περιφέρεια με την πραγματική κατανομή του πληθυσμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ