Η Huawei ρίχνει το γάντι στην Apple με το δικό της σύστημα αναγνώρισης προσώπου

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου iPhone X είναι η τεχνολογία face id που επιτρέπει το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου, ενώ χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση του χρήστη σε ηλεκτρονικές συναλλαγές. 

Αν και ανάλογες υλοποιήσεις ταυτοποίησης προσώπου έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό από τα android τηλέφωνα, με σάρωση ίριδας και αναγνώριση προσώπου, η Apple προχώρησε την τεχνολογία ένα βήμα παραπέρα, σκανάροντας το πρόσωπο του χρήστη δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο του, το οποίο το τηλέφωνο μπορεί να αναγνωρίσει ακόμα και αν ο χρήστης φοράει γυαλιά ή αφήσει μούσι. 

Στην χθεσινή παρουσίαση του Honor V10 η Huawei παρουσίασε την δική της υλοποίηση πάνω στο αντίστοιχο face id, κάνοντας μάλιστα απευθείας αντιπαράθεση με το iPhone X

Η κάμερα του Honor V10 ανιχνεύει 300,000 σημεία στο πρόσωπο του χρήστη, 10 φορές παραπάνω από το αντίστοιχο σύστημα του iPhone X και με τον προτζέκτορα υπερύθρων δημιουργεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο του χρήστη. Η αναγνώριση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για το ξεκλείδωμα της συσκευής, όσο και για ηλεκτρονικές πληρωμές.

honor_v10_face_1

Η αναγνώριση όμως της Huawei δεν σταματάει εκεί, αφού σε συνεργασία με τον Kirin 970 που αποτελεί την καρδιά του συστήματος και είναι optimised για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να ανιχνεύσει μέσω της μπροστινής κάμερας αν αυτός που κοιτάει την οθόνη είναι ο πιστοποιημένος χρήστης και σε αντίθετη περίπτωση κρύβει τις εισερχόμενες κλήσεις και τα μηνύματα, τα οποία είναι προσβάσιμα μόνο από αυτόν που έχει το δικαίωμα να ξεκλειδώνει τη συσκευή. 

Φυσικά το τρισδιάστατο μοντέλο του προσώπου του χρήστη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διασκέδαση, με την Huawei να κάνει ευθεία αντιπαράθεση με την Apple παρουσιάζοντας τη δική της εκδοχή των animoji. Στο βίντεο από την παρουσίαση των animoji του Honor βλέπουμε την διαφορά ανάμεσα στην υλοποίηση των δύο εταιρειών, χωρίς να ξέρουμε όμως ακόμα πόσα σχέδια θα είναι διαθέσιμα. Σε πρώτη όμως ματιά η διαφορά είναι τεράστια υπέρ του Honor, τα animoji του οποίου έχουν πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια και χαρακτηριστικά. 

honor_v10_animoji

Όλα δείχνουν πως το face id και τα παράγωγά του θα είναι το επόμενο μεγάλο καυτό σημείο σύγκρισης ανάμεσα στα κινητά και η Apple αξίζει μόνο συγχαρητήρια που με μια της μόνο κίνηση έστρεψε όλη την βιομηχανία προς μια νέα κατεύθυνση. 

Αναμένουμε επίσης και την κίνηση της Samsung που ήδη έχει σαρωτή ίριδας στα μοντέλα της και αναμένεται στο επόμενο Galaxy S9 που θα παρουσιάσει το Φεβρουάριο να έχει μια αντίστοιχη υλοποίηση. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ