Ο Firefox κήρυξε τον πόλεμο στον Chrome

Μετά από δύο μήνες beta δοκιμών, ο Firefox Quantum είναι έτοιμος να τα βάλει με τη Google και τον Chrome. Ο Quantum είναι ταχύτατος, ελαφρύς και έτοιμος να διαχειριστεί τεράστιο αριθμό ανοιχτών καρτελών. 

Σύμφωνα με τον Nick Nguyen, αντιπρόεδρο του Firefox ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι αν το ενθουσιώδες με τον Chrome κοινό του ίντερνετ θα τους δώσει την ευκαιρία. 

Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι οι χρήστες δε θα προσπαθήσουν να τον δοκιμάσουν. Έτσι είναι με κάθε νέα κυκλοφορία, φτιάχνεις κάτι που θα κάνει τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη, αλλά αν αυτοί δε το δοκιμάσουν δε θα μπορέσεις να το καταφέρεις“.

Η ομάδα του Quantum όμως έχει μεγάλα σχέδια, δε θα τα παρατήσουν μέχρι να ξεπεράσουν τον chrome και να γίνουν η πρώτη επιλογή browser για όλους τους χρήστες, το οποίο αν μη τι άλλο είναι ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο. 

“Σήμερα οι χρήστες ΄χουν τον Firefox σαν δεύτερη επιλογή, νομίζω ο Quantum είναι αρκετά καλός για να γίνει η πρώτη”, συνέχισε ο Nguyen.

O Quantum είναι γρήγορος, πολύ γρήγορος. Σε δοκιμή που έγινε παράλληλα με τον Chrome, ήταν πιο γρήγορος στο άνοιγμα σελίδων, ακόμα και στο ίδιο το Google Search. Φυσικά ο Chrome ήταν πιο γρήγορος στο άνοιγμα του YouTube και άλλων σελίδων της Google. 

Χρησιμοποιεί 30% λιγότερη μνήμη από τους ανταγωνιστές του Chrome, Edge και Safari στα Windows ενώ σε macOS ο Chrome έστω και οριακά χρησιμοποιεί λιγότερη μνήμη. Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης έχει την δυνατότητα να ανοίγει 30% περισσότερες καρτέλες χωρίς το σύστημα να κολλάει ή να επιβραδύνει. 

2017.25.09.FFQuantumBeta_Quantum-1400x770

Αυτό όμως που ξεχωρίζει στον Quantum είναι το ανανεωμένο περιβάλλον χρήστη. Η εταιρεία έκανε εξαντλητικές έρευνες γύρω από τον τρόπο που οι χρήστες χρησιμοποιούν τον browser για να περιηγηθούν στο ίντερνετ και ο Quantum έχει μερικές μικρές αλλά αρκετά σημαντικές διαφοροποιήσεις, σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. 

Για παράδειγμα, όταν φορτώνει μια σελίδα, δίνει προτεραιότητα στο κείμενο και το περιεχόμενο ενός site και μετά φορτώνει λογότυπα και περιφερειακές εικόνες και ειδήσεις. Επίσης δίνει προτεραιότητα στις ενεργές καρτέλες που χρησιμοποιεί ο χρήστης, αντί να χρησιμοποιεί μνήμη για να κρατάει ανανεωμένες αυτές που δεν κοιτάει, έτσι κάνει την ιντερνετική ζωή πιο εύκολη. 

Πάνω απ’ όλα λέει ο Nguyen οι χρήστες θέλουν ένα browser που να είναι γρήγορος και εύκολος. Δε τον θέλουν να μπλέκεται στα πόδια τους. 

Ταχύτητα και ευκολία ήταν μέχρι τώρα τα κύρια χαρακτηριστικά του Chrome. Η διαχείριση μνήμης όμως που κάνει έχει προβληματίσει αρκετά πολλούς χρήστες. 

Αν ο Quantum λύσει αυτό το ζήτημα, τότε στην Google θα αρχίσουν να χάνουν τον ύπνο τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ