Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανοίγει την χρηματοδότηση προς την Ρουμανική UniCredit Bank

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι έχει υπογράψει δανειακή συμφωνία 50 εκατ. ευρώ με την Ρουμάνικη τράπεζα UniCredit Bank, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου στρατηγικών επενδύσεων (EFSI).

Αυτή είναι η πρώτη δανειακή συμφωνία με μια τοπική εμπορική Τράπεζα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών επενδύσεων, ανέφερε το δελτίο τύπου της EIB. Σημειώνεται πως το εν λόγω ταμείο αποτελεί και “μαξιλαράκι” ασφαλείας για τις επενδυτικές κινήσεις στην Έ.Ε. το οποίο είναι επίσης γνωστό και ως το “σχέδιο Γιούνκερ”

Η UniCredit Bank θα χρησιμοποιήσει το δάνειο με σκοπό την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, start-ups και καινοτόμων εταιρειών με σκοπό την αύξηση των θέσεων εργασίας και ιδιαίτερα την αύξηση θέσεων εργασίας για νέους. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ρουμανία αντιστοιχεί στο 99.7% του συνόλου των εταιρειών της χώρας και απασχολούν περίπου τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού της χώρας. Σχεδόν 2,6 εκατ. Ρουμάνοι εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με την EIB.

Πέραν τούτου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ευθύνονται για το 50% της οικονομίας και υπολογίζονται σε 29.8 δισ. ευρώ. “Η UniCredit Bank δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία της Ρουμανία. Σε αυτό το πλαίσιο η νέα δανειακή σύμβαση θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας και κυρίως στην δημιουργία νέων εταιρειών που θα φέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία” δήλωσε ο CEO της UniCredit Rasvan Radu.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί την πηγή χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο της χρηματοδοτείται από όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης. Συγκεκριμένα για την Ρουμανία, μόνο το 2016 χρηματοδότησε έργα ύψους 1 δις. Ευρώ. Η UniCredit Bank ήταν ο πρώτος εταίρος της EIB, με τη πρώτη δανειακή σύμβαση να υπογράφεται το 2001.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ