Επενδυτική έξαρση παρά την πτώση της εμπιστοσύνης για τα Αθηναϊκά ξενοδοχεία

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας Αττικής και Αργοσαρωνικού, Αλ. Βασιλικός, τα συνολικά έσοδα των ξενοδοχείων για το εννεάμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 4,2% ενώ αντίστοιχη αύξηση 4,6% παρουσίασε η πληρότητα σε σχέση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. 

Τα έσοδα των ξενοδοχείων επέστρεψαν στα επίπεδα του 2008 όμως η μέση τιμή των δωματίων δεν έχει ακόμα επανέλθει στα ίδια του 2018 επίπεδα. 

Ανησυχία προκαλεί η πτώση του βαθμού ικανοποίησης των ξένων τουριστών, ο οποίος υποχώρησε από το 8/10 του 2015, στο 7,7/10 το 2017, ενώ παράλληλα μείωση παρουσίασε το ποσοστό των τουριστών που θα σύστηνε σε άλλους κάποιο ταξίδι στην αθήνα, από το 95% του 2015 στο 91% το 2017. 

Αυτό όμως δεν δείχνει να εμποδίζει την επενδυτική έξαρση που παρουσιάζει ο ξενοδοχειακός κλάδος στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Αθήνα, αφού η αύξηση τόσο των εισερχομένων τουριστών στο “Ελ. Βενιζέλος” κατά +11,8% φέτος, όσο και η αύξηση +9% των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο είναι ένα πολύ καλό δέλεαρ για παλιούς αλλά και νέους επενδυτές. 

Παράλληλα οι διεθνείς εκθέσεις που έχουν αρχίσει να λαμβάνουν χώρα στα ανακαινισμένα συγκροτήματα, τροφοδοτούν με πολύ μεγάλα μερίδια και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, όπως η διεθνής έκθεση “Ποσειδώνια” που θα γίνει στον ανακαινισμένο Αστέρα Βουλιαγμένης, την οποία αναμένεται να επισκεφτούν πάνω από 20.000 επισκέπτες οι οποίοι θα αναζητήσουν κατάλυμα στα Αθηναϊκά ξενοδοχεία. 

Εκτός όμως από τον όμιλο Four Seasons που ενέταξε στους κόλπους του το συγκρότημα του Αστέρα, και άλλοι μεγάλοι παίκτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την είσοδο ή την διεύρυνση της παρουσίας τους στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας. 

O όμιλος Hayat φέρεται να είναι μεταξύ των διεθνών αλυσίδων με τις οποίες είναι σε συνομιλίες οι νέοι ιδιοκτήτες του πρώην Athens Ledra, ενώ η Λάμψα είναι κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Eurobank για την απόκτηση του King George στην Πλ. Συντάγματος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως κατέθεσε κυρίαρχη προσφορά για την απόκτηση 9όροφου κτιρίου επί της Πανεπιστημίου (της πρώην Αγροτικής Τράπεζας) με σκοπό την μετατροπή σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, δυναμικότητας 180 δωματίων μέχρι το 2019. 

Η περιοχή της Ομόνοιας θα ενισχυθεί από ένα ακόμα ξενοδοχείο, αφού το πρώην La Mirage, δυναμικότητας 208 δωματίων μισθώθηκε για 40 χρόνια από την Aviation Shares Fund και θα επαναλειτουργήσει ως τεσσάρων αστέρων τον Μάιο του 2018. Ταυτόχρονα μέσω της Inestia Hospitality, ο όμιλος Κόκκαλη ενισχύει τα Boutique ξενοδοχεία του και μετά τα O&B στου Ψυρρή και το ΜΕΤ34 στην Μητροπόλεως, ήρθε σε συμφωνία για την μίσθωση διάρκειας 20+20 ετών ακινήτου δίπλα στην Παλιά Βουλή  για μονάδα 45 δωματίων που αναμένεται να λειτουργήσει το 2019.

Στις αρχές του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συμφωνία ανάμεσα σε Grivalia Hospitality και ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) για την προκαταρκτική συμφωνία εξαγοράς του 80% της Ναυσικά ΑΕ που έχει στην ιδιοκτησία της τα “Αστέρια” στη Γλυφάδα. 

Από την μεριά των αναδόχων τραπεζών, η Probank είναι κοντά σε συμφωνία πώλησης δύο ξενοδοχείων, το “Ηριδανός” πέντε αστέρων και 30 δωματίων στην Πειραιώς και μίας μονάδας δύο αστέρων και 24 δωματίων στην Κυψέλη.

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται η ανακοίνωση του νέου ονόματος του ιστορικού Hilton, αφού το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι σε αναζήτηση του επόμενου brand, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η μετονομασία σε κάποιο άλλο εμπορικό σήμα του ομίλου Hilton.

Τέλος φήμες θέλουν την λειτουργία ενός ακόμα ξενοδοχείου στην περιοχή του αεροδρομίου, όμως η εταιρεία που διαχειρίζεται το “Ελ. Βενιζέλος” δεν επιβεβαιώνει αυτό το σενάριο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ